Prekomjerno zagađen zrak i u Goraždu, građanima izdate preporuke

Naime, mjerna stanica Federalnog hidrometeorološkog zavoda na lokalitetu naselja Rasadnik u Goraždu konstantno bilježi prekoračenje graničnih vrijednosti dva parametra opasna po zdravlje stanovništva.

“Pokazatelji mjerenja zagađujuih tvari u zraku na području Goražda ukazuju na to da je kvalitet zraka nezdrav. Dolazi do prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti čestica PM10 i PM2,5 što predstavlja opasnost po zdravlje stanovništva. Posebno su opasne čestice PM2,5 jer dopiru duboko u pluća i otežavaju razmjenu kiseonika. Izdali smo preporuke za stanovništvo da smanje kretanje i fizičke aktivnosti na otvorenom, što se posebno odnosi na djecu, trudnice, hronične bolesnike, ali i sve druge koji su izloženi aerozagađenju”, izjavila je dr. Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo u ovom kantonu.

Naglasila je potrebu da se preporuka drže posebno hronični bolesnici, jer nezdrav zrak može dovesti do pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja, a osim toga u ovom periodu je povećan broj respiratornih virusnih oboljenja pa aerozagađenje utječe na smanjenje otpornosti organizma i povećanje infekcija.

Upućene su i preporuke Ministarstvu za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline koje je zaduženo za provedbu plana interventnih mjera u slučaju zagađenja zraka.

“Dio smo tog tima i preporučili smo da se proglasi epizoda prekomjernih koncentracija, ali to još uvijek nije urađeno. Razlog za dodatni oprez je činjenica da dolazi do zastoja u radu mjerne stanice”, kaže dr. Bičo.

Bojan Krunić, ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde ističe da je u međuvremenu zrak postao čišći te da nije bilo potrebe za proglašenjem epizode prekomjernih koncentracija.

“Pratimo situaciju i spremni smo reagovati u skladu s Planom interventnih mjera i u saradnji s drugim ministarstvima i nadležnim ustanovama, ukoliko dođe do prekomjernog zagađenja zraka”, kaže Krunić.

Iz Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde sugerišu stanovnicima da se pridržavaju osnovnih mjera samozaštite te smanje aktivnosti na otvorenom u periodu povišenih koncentracija polutanata. Uputili su apel građanima da zbog nepovoljnih vremenskih uslova obrate pažnju i na vrste energenata koje koriste te smanje upotrebu automobila koliko je to moguće.