Goraždanski sportisti treniraju u ledenoj dvorani, uputili apel nadležnim

Goraždanski sportisti ogorčeni su zbog “ledenih” uslova za treniranje u gradskoj dvorani “Mirsad Hurić”. Većini klubova počele su zimske pripreme, a temperatura u dvorani jednaka je onoj napolju.

Smrzavaju se na treninzima, zbog hladnoće su izloženi i većim rizicima od povreda, a zimska agonija traje godinama. Ukoliko se nadležni ogluše na apele sportista, spremni su i na proteste.

 

“Mi apelujemo da se nađe rješenje. Zadnje što želimo jesu protesti, ali ovo je zaista prevršilo mjeru. Agonija iz godine u godinu i tako 20 godina. Prije deset godina smo se ponadali, kada je razvedeno grijanje uz pomoć organizacije Tika, da ćemo konačno riješiti problem, ali ni to nije pomoglo jer su potrebne ogromne količine lož ulja da bi se grijanje pustilo u radijatore. Apsurd je da su nekoliko godina poslije postavljeni ovi ‘ukrasi’ kaloliferi i onda se na sva usta pričalo da je završeno grijanje, medjutim i oni se pokreću na lož ulje i ponovo je problem njegova nabavka. Svjesni smo da je to veoma skupo, ali pola je zime, uslovi su užasni, a većina klubova je počela pripreme u ovom frižideru”, kaže Zafir Kajević, iz MRK Goražde.

 

Dodaje da su pojedini klubovi, zbog uslova u dvorani, prinuđeni zimske pripreme obaviti van grada za što moraju izdvojiti više novca.

 

“Apsurd je da neki klubovi moraju ići u Sarajevo, jer su primorani da tamo treniraju i da plaćaju hotele za pet, šest dana i sve zbog toga jer je ovdje hladno. Ima ovdje distributera naftnih derivata, možda se s njima može sklopiti neki dogovor, ili pokušati s donacijama. Mi tražimo da se konačno ovom problemu pristupi na adekvatan način, neka o tome raspravlja i gradsko vijeće, a da se u međuvremenu nađu sredstva i nabavi lož ulje za grijanje. Većina klubova je spremna i na proteste, jer nemamo drugog rješenja. Nevjerovatno je da će uskoro početi škola, pa i djeca su ovdje na nastavi, neko mora da regauje na ovo”, kaže Kajević.

 

Košarkaši Radničkog večeras u 18 sati u ‘ledenoj’ dvorani igraju utakmicu protiv Turbine iz Jablanice. Za ovu su priliku obezbjedili lož ulje, ali se cijeli januar bukvalno smrzavaju.

 

“Trenirali smo bez grijanja cijeli januar. Ovog vikenda nam je počela liga. Nismo imali izbora već smo samoinicijatovno obezbjedili grijanje za utakmicu večeras. Samo su nam kazali da nema goriva, i da nabavimo za utakmicu. Znači, grije se dvorana kad ima goriva, zvali smo Vilića (op.a direktor Direkcije robnih rezervi) i poslao je 500 litara lož ulja za utakmicu. Ovo je jedina dvorana u regiji koja se ne grije. Foča, Čajniče, Višegrad, Rogatica, svi imaju bolje uslove. Kad je škola zimi profesori vode djecu da igraju šaha u učionicama. Ovo traje zadnjih deset godina, mrznemo se, sramota, šta drugo da kažem”, ističe Hasan Rikalo iz KK Radnički.