Aziz Mujezinović: Ibret penzioner

Kada decenije provedete radeći, stvarajući nove vrijednosti i svoje znanje potom prenosite mlađim generacijama, onda je i zasluženu penziju teško provesti unutar četiri zida. Iako već u sedmoj deceniji života, diplomirani inžinjer hemijske tehnologije Aziz Mujezinović iz Goražda nastavlja stvarati, kroz svoje radove vrativši se u mladost kada su mu mnogi predviđali i karijeru umjetnika.

U Biznis centru u Goraždu Mujezinović je izložio ibret česmu, na koju teče voda, a niko ne zna odakle stiže, ibret album, koji mijenja fotografije prilikom listanja, ibret kutiju, koja premješta kovanice iz jedne u drugu ladicu, ali i slike, splavove, suvenire s motivima Goražda, baš ono što već godinama nedostaje ovom gradu.

Kroz posebnu zbirku svojih suvenira, Mujezinović se sjetio i Drinskih mučenica, časnih sestara ubijenih tokom Drugog svjetskog rata, a zbog čije bi žrtve i statusa blaženih dobivenog prije nekoliko godina iz Vatikana, Goražde moglo i trebalo postati drugo Međugorje.

Ovaj inovator i umjetnik cijeli je život posvetio razvoju grada u kojem živi i obrazovanju mladih u njemu. Radni vijek proveo je u nekadašnjoj Fabrici azotnih jedinjenja „Azot“ u Vitkovićima, preduzeću „Pobjeda“ i srednjim školama u Goraždu.

Rođen je 11. januara 1953. godine. Živi sa suprugom, s kojom ima jednog sina.

 

Avaz