Goražde tuguje za omiljenim profesorom Muhamedom Bešlijom: Otišao je džentlmen i boem

Brojni Goraždani oprostili su se danas od svog sugrađanina Muhameda Bešlije, uglednog profesora koji je bio posebno omiljen među generacijama učenika koje je učio francuskom jeziku, podučavajući ih i ljepoti druženja i međusobnog poštovanja. Profesor Muhamed preminuo je jučer u 77. godini života nakon duže bolesti. Bio je pravi goraždanski džentlmen, šarmer, ineteluktalac i “čaršijska raja”. Tako se Goražde i oprostilo od njega na komemoraciji u Centru za kulturu.

 

“U album goraždana koji su u dugoj koloni zauvijek otišli u nezaborav, stavljamo još jednu fotografiju. Čovjeka koji je obilježio decenije goraždanskog trajanja, dobre, blage, pitome drinske duše, dobrote koju je nesebično dijelio kroz sve godine njegovog prosvjetnog rada i prijateljovanja sa drugima. Goraždanina posebnog, jedinstvenog šarma. U tu knjigu sjećanja na dobre ljude smještamo još jedno ime našeg sugrađanina Muhameda Bešlije, čovjeka čija dobrota i sada treperi iznad Drine”, kazao je Slavko Klisura.

 

Profesor Muhamed Bešlija rođen je 1943. godine u jeku Drugog svjetskog rata u uglednoj starogradskoj porodici. Osnovnu i srednju školu završio je u Goraždu, a potom studij frnacuskog jezika i studij pegadogije na Sarajevskom univerzitetu. Tokom studija upoznao je svoju najveću ljubav, Bebu, kako je govorio svoju “posljednju destinaciju” sa kojom je dobio tri sina, rahmetli Samira, Murisa i Jasmina.

 

Životni vijek proveo je učeći mnoge generacije francuskom jeziku, kulturi i šansonama. Po izbijanju agresije na BiH priključio se Armiji BiH u odbrani grada, a poslije rata nastavio raditi kao prevodilac  za EUFOR do penzionisanja. Govorio je i prevodio sa francuskog, portugalskog i engleskog jezika.

 

“Za naš grad je ovo veliki gubitak, a posebno želim da istaknem njegov doprinos u ratu, posebno je teško bilo naći prevodioce za francuski i portugalski. Muhamed je dao ogroman doprinos, mnogo je značio I učinio za Goražde. Ne znam kako bi zamislili saradnju sa Francuzima na festivalu prijateljstva da nismo imali našeg Muhameda.Ovom prilikom odajemo mu veliko priznanje”, poručio je Muhamed Ramović, gardonačelnik Goražda.

 

Svi poznanici i prijatelji pamtit će ga kao elegantnog gospodina, građanskog boema i čaršijskog čovjeka koji je za svakog imao toplu, ljudsku riječ.

 

“Naša škola je izgubila velikog humanistu, profesora, pedagoga i čovjeka velikog srca koji je ostavio lijepe i jake uspomene, koji je znao šta je život. Bio je profesor, muž otac, deda, savjetnik mladim generacijama koje su imale šta naučiti. Nastojao je svemu dati vedrinu života, a on sam je bio vedrina, nasmijan, susretljiv, gospodin sa manirima. I danas čuvamo dnevnike koje je vodio da budu uzor nekim mladim nastavnicima koji tek završavaju kako treba da se vodi jedna školska knjiga”, kazao je između ostalog Adil Mujagić, u ime kolektiva OŠ “Fahro Bašečlija”.

 

Na komemoraciji se obratio i Alen Selimović, u ime sugrađana koji su poštovali profesora Bešliju.

 

“Mnogi su ljudi koračali mostom, ali je korak našeg profesora bio drugačiji, drug u duši, pravi gospodin koji je svakom prolazniku znao dati kompliemnt, kad prođe i biciklom bio je kavalir koji je pozdravljao ljude naklonom” ispričao je Selimović.

 

Unuk Muhameda Bešlije, Damir uputio je riječli zahvalnosti porodici i prijateljima.

 

“O mom dedi će govoriti njegova dijela, učenici i generacije koje je izveo i uspomene na njega svih naših sugrađana. Živio je tiho i skromno, po njemu je neskromno govoriti u superlativu o bilo kome, ali siguran sam da će svi prepričavati brojne anegdote o njemu. Život je posvetio prosvjeti, a poslednje dane proveo je prevodeći tekstove, i sa svojim poznanicima na kafama”, kazao je između ostalog Damir Bešlija.

 

Dženaza Muhamedu Bešliji obavljena je  na mezarju Omeđak , a tevhid u Sinan-begovoj džamiji u Goraždu.

E.Aganović