Sanjin Hukara, karate reprezentativac BiH: Spremni smo za velike evropske i svjetske medalje

Sanjin Hukara, član goraždanskog Karate kluba “Specijal” i bh. reprezentativac osvojio je titulu šampiona na prestižnom karate turniru “Grand Prix Croatia” u Samoboru u Hrvatskoj.

Ovaj mladi i talentirani 13-godišnjak do titule je stigao bez izgubljenog poena i to na turniru koji je okupio preko 2000 takmičara iz 27 država. Pri tome je svaku od borbi pobjedio visokim rezultatom i uz demonstraciju vrhunskog karatea.

Trenira od sedme godine, a uz trenera Armina Mandža ostvario je i jedan od od najvećih uspjeha, prvo mjesto na , ‘najjačem’ turniru u Evropi.

Vrhunski karate

“Učestvovao sam na posljednja tri Balkanska prvenstva gdje sam također osvojio medalje. Trostruki sam državni, federalni i kantonalni prvak u svojoj kategoriji ( borbe ). Na internacionalnim i turnirima u BiH osvojio sam preko 100 medalja”, kaže Sanjin Hukara, nosilac smeđe – crnog pojasa.

I dok je talenat u karateu jedan od bitnih segmenata za uspjeh i razvoj sportiste, bez maksimalnog zalaganja sportiste ne može biti velikog uspjeha, mišljenja je njegov trener Armin Mandžo-Cipa.

“Procjena talenta jednog karatiste može početi od samog upisa djeteta u ovaj sport, neke od predispozicija za to su brzina, elastičnost, agilnost, koncentracija i snaga. Sanjin ima sve navedene predispozicije i ogroman talenat za ovaj sport. Njegovo vrijeme tek dolazi, spremni smo za velike rezultate poput osvajanja evropske i svjetske medalje”, kaže Mandžo.

On je i najveći uzor mladom karatisti jer ga trenira od prvog dana u ovom sportu.

“Moj jedini trener od početka je trener Armin Mandžo Cipa, koji me naučio svemu što znam u karateu, na čemu sam mu beskrajno zahvalan. Ujedno on je i moj uzor. A osim trenera uzor mi je i brazilski karatista Douglas Brose. Karate volim zato što su svi karatisti uspješni i zdravi ljudi, karate nas uči disciplini, poštovanju. Cilj mi je ostvariti što bolje rezultate širom svijeta, postati svjetski prvak u karate. Želim da BiH predstavljam na Olimpijskim igrama i da osvojim medalju. Želim nastaviti školovanje, završiti fakultet, nastaviti trenirati karate, biti uspješan karatista i jednog dana i trener te svoje znanje prenositi na mlađe generacije kao što to radi moj trener Armin”, kaže Sanjin.

Bez straha

Jedan od najljepših trenutaka u ovom sportu bila mu je borba za prvaka BiH na državnom prvenstvu.

“U zadnjih 10 sekundi gubio sam rezultatom 2:0, a onda sam poslušao savjet trenera i protivniku zadao udarac nogom i preokrenuo rezultat 3:2 u svoju korist”, ispričao je Sanjin.

Od početka je u karateu naučio da se prema svojim protivnicima odnosi sa poštovanjem,ali bez straha te ističe kako je karate veoma popularan među mladima.

“Mladi se počinju baviti karateom zbog zdravog života, uče samoodbranu, uče se poštovanju, širenju prijateljstva, putovanjima i još mnogo lijepih i pozitivnih stvari nosi sa sobom. Karate služi da izrastemo u zdrave, pametne i sposobne ljude. Karate svakoga dana postaje popularniji i masovniji, za što je dokaz sve veći broj turnira i učesnika na takmičenjima”, ističe mladi karatista.

Sretan je što će u martu ove godine nastupiti na velikom turniru koji njegov klub organizuje u Goraždu.

Veliki turnir u martu

“Po prvi put jedan tako veliki događaj za Goražde organizuje upravo moj Karate klub “Specijal”. Ponosan sam na to i trudit ću se da pomognem mom treneru u organizaciji i da budemo dobri domaćini mojim prijateljima iz drugih klubova. Nastupit ću na turniru i dati sve od sebe da postanem prvak u svojoj kategoriji”, ističe Sanjin.

Karate klub “Specijal” formirali su prije četiri godine bivši reprezentativci BiH u karateu Ermin i Armin Mandžo i Dženan Šalo. Klub okuplja preko 250 aktivnih članova uzrasta od 4 do 20 godina, a registrovan je u dva saveza, Karate Savezu Federacije BiH i Karate Savezu Kantona Sarajevo. Djeluju na šest lokacija od kojih su dvije u Goražde i četiri u Sarajevu.

Klub ima preko 60 registrovanih takmičara u oba saveza koji predstavljaju BIH na svim zvaničnim nastupima. Ostvarili su vrhunske rezultate osvojivši preko 1000 medalja na zvaničnim turnirima dok su na 50 njih bili apsolutni pobjednici.15 reprezentativaca BIH dolazi izovog kluba, kao i 20 majstora karatea crni pojas 1 – 5 DAN.Klub ima i 10 pomoćnih trenera, asistenata i demonstratora koji rade sa najmlađim članovima. Karate klub “Specijal” jedan je od najmasovnijih sportskih kolektiva u BiH.

“Gdje god da se pojavimo dostojno predstavljamo naš grad i našu državu BiH”, kaže mladi reprezentativac Sanjin Hukara.

E.Aganović