Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde nije pristao na formiranje Mirovnog vijeća

S obzirom da su od strane Nezavisnog strukovnog sindikata jednostrano prekinuti pregovori u vezi dogovora oko potpisivanja Kolektivnog ugovora za radnike zaposlene u zdravstvu BPK Goražde, i da je najavljen generalni štrajk uposlenih u zdravstvu BPK Goražde, Pregovarački tim Vlade BPK Goražde pozvao je danas Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu da ispoštuje zakonom i kantonalnim propisima propisane procedure koje prethode ovom činu, a to je formiranje Mirovnog vijeća, na što Sinidikat nije pristao.

U svom obrazloženju Sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu navodi da su svojim dopisom od 7. januara 2020.godine od Pregovaračkog tima Vlade BPK Goražde zatražili formiranje Mirovnog vijeća.

Međutim, 08. i 15. januara 2020.godine održani su zajednički sastanci s ciljem pregovora oko potpisivanja novog Kolektivnog ugovora i Pregovarački tim Vlade smatra da nije ni pokrenuta procedura u vezi formiranja Mirovnog vijeća.

U prilog ovoj činjenici jeste i to da Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Goražde u svom dopisu nije imenovao člana Mirovnog vijeća, onako kako to nalaže Uredba o formiranju Mirovnog vijeća, koje bi imalo zadatak da u roku od pet dana objema stranama predloži kompromisno rješenje.

S obzirom da nije formirano Mirovno vijeće, Vlada BPK Goražde je mišljenja da nisu ispunjeni uslovi za početak generalnog štrajka radnika zaposlenih u zdravstvu, a ukoliko se to desi, Vlada BPK Goražde će poduzeti druge zakonom predviđene mjere.

 

www.bpkg.gov.ba