Kantonalni odbor Nezavisnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu BPK na današnjoj vanrednoj sjednici donio je odluku o zamrzavanju početka štrajka najavljenog za 5. februar

Kantonalni odbor Nezavisnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj vanrednoj sjednici donio je odluku o zamrzavanju početka štrajka najavljenog za 5. februar. Već sutra najavljen je nastavak mirovnog procesa s Vladom BPK Goražde.

Po riječima predsjednika Sindikata Emira Baščelije, odluku o zamrzavanju štrajka u sindikatu su donijeli nakon analize toka pregovora a u cilju, kako su istakli, postizanja dogovora sa vladom, kao i u svrhu dobrobiti zdravlja sugrađana, kontinuiteta u njihovom ostvarivanju zdravstvene zaštite i sprečavanju pogoršanja zdravlja kod hroničnih pacijenata.

– Dobili smo ko zna koji po redu poziv od Vlade BPK Goražde i htjeli smo da izađemo u susret prije svega građanima, ali i svima nama u nadi da ćemo postići kompromis sa mirovnim vijećem – kazao je Baščelija.

Nastavak mirovnog procesa sa Vladom BPK planiran je za sutra. U sindikatu kao krajnji ishod očekuju uspostavu adekvatnog, nediskriminirajućeg, humanog i profesionalnog odnosa prema zdravstvenim radnicima s poboljšanjem materijalnog, radnog, sindikalnog statusa, kao i međuljudskih odnosa.

– Kompromis je potpisivanje kolektivnog ugovora na obostrano zadovoljstvo. Mi smo jasni u našim stavovima, a na koji način i kako ćemo to postići, vidjećemo. Mi smo podnijeli zahtjev za linearno povećanje koeficijenta na osnovu našeg kolektivnog ugovora koji je Vlada dužna poštovati, a s obzirom da je sindikat doktora medicine i stomatologije dobio povećanje za 0,4 i mi isto tražimo. Moram naglasiti da će se značajna sredstva opet vratiti kantonu odnosno Zavodu. U odnosu na ostalih deset kantona po primanjima zauzimamo neslavno sedmo mjesto u Federaciji BiH na kojem bi ostali i sa ovim povećanjem – kazao je predsjednik NSS uposlenih u zdravstvu BPK Goražde.