Uručili humanitarnu pomoć socijalno ugroženim porodicama na Osanici i Kušešima

Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Eniz Halilović i predstavnik humanirane organizacije „Dobro.ba“ iz Sarajeva Mensud Pekmez posjetili su danas u goraždanskoj mjesnoj zajednici Osanica dvije socijalno ugrožene porodice Korjenić te im uručili prehrambene pakete i novčanu pomoć.

Udruženje „Dobro.ba“ pomaže povratnicima u istočnu Bosnu, uglavnom socijalno ugroženim porodicama u Drinskoj regiji.
Mensud Pekmez, predstavnik ovog udruženja kaže da su ga formirali entuzijasti koji šire pozitivnu energiju.

„Nastali smo kao jedna grupa ljudi osjetljivih prema povratnicima u istočnu Bosnu. U početku nas je bilo jako malo, a trenutno imamo jednu viber grupu koja broji preko 1.100 članova. Sad smo se registrovali, imamo našu web stranicu, svakim danom nas je sve više. Ljudima su potrebne posjeta i osmijeh, a nakon toga dolaze neke stvari materijalne prirode“, ističe Pekmez.

Kroz različita davanja i Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u Vladi BPK pomaže socijalno ugroženim porodicama, ali kako ističe ministar Eniz Halilović, to nije dovoljno.

„Zaista, imamo još uvijek dosta porodica u stanju socijalne potrebe. Ni mi ne možemo biti zadovoljni novčanim davanjima prema ovim porodicama, ali na žalost, sve je u skladu sa finansijskim mogućnostima kantona“, kaže Halilović.

Alija Korjenić živi sa ženom i troje djece. „Ja sam stopostotni invalid. Trošim kesu lijekova, pretežno za srce, ali i ne vidim dobro i slabo se krećem. Dvoje djece mi je mentalno retardirano. Kćerka mi je završila specijalnu školu, sin je završio zanat za keramičara, ali nikad nije radio“, riječi su Alije Korjenića.

Treća porodica koju su predstavnici resornog Ministarstva i Udruženja „Dobro.ba“ danas obišli jeste petočlana porodica Salema Spahovića u selu Kušeši.

Pored prehrambenih paketa, ovoj porodici uručena je i donacija u lijekovima.

Ovo je jedna od akcija u nizu koje Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice u Vladi BPK zajedno sa Udruženjem „Dobro.ba“ provodi na području našeg Kantona.

 

www.bpkg.gov.ba