Zdravstvene ustanove će raditi: Zamrznut generalni štrajk najavljen za 5. februar

Sindikat radnika uposlenih u zdravstvu BPK Goražde donio je odluku o zamrzavanju generalnog štrajka, koji je bio najavljen za sutra. Ovu odluku, kako je obrazloženo, Sindikat donosi u svrhu nastavka pregovora s Vladom BPK Goražde, ali i zbog dobrobiti pacijenata i sprečavanja pogoršanja zdravstvenog stanja kod hroničnih bolesnika.

– Ovim se nastavlja mirovni proces s Vladom BPK Goražde, s krajnjim ishodom uspostave adekvatnog, nediskriminirajućeg, humanog i profesionalnog odnosa prema svim zdravstvenim radnicima u BPK, s poboljšanjem materijalnog, radnog, sindikalnog statusa i međuljudskih odnosa – saopćeno je iz Sindikata.

Dan ranije, na sastanku s članovima pregovaračkog tima Vlade BPK dogovoreno je formiranje mirovnog vijeća i nastavak razgovora o potpisivanju novog kolektivnog ugovora. 

Povod za najavu generalnog štrajka bila je nemogućnost postizanja dogovora o povećanju koeficijenata za obračun plaća, jer članovi Sindikata očekuju da on bude veći za 0,4, dok iz Vlade pristaju na povećanje od 0,1.