Gradska Izborna komisija Goražde prvi put obilježila svijetski dan izbora

 

Povodom Svjetskog dana izbora, a na osnovu uputstava i preporuka Centralne izborne komisije, Gradska izborna komisija Goražde u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja BPK Goražde jučer je organizovala predavanje i razgovor o istorijatu izbora, njihovom značaju, o izbornom procesu i važnosti učešća mladih u njemu, za predstavnike Vijeća učenika goraždanskih srednjih škola (III i IV razreda).

Na ovu temu prezentaciju je uradila i sa učenicima razgovarala Amira Borovac, članica Gradske izborne komisije Goražde. Borovac je skrenula pažnju na važnost edukacije mladih birača, a posebno mladih birača koji će na izborima 2020. po prvi puta steći uvjete za ostvarenje aktivnog i pasivnog biračkog prava.

Mladi u Bosni i Herecegovini čine blizu 22% biračkog tijela, pa bi svakako bilo važno znati koliko će goraždanskih srednjoškolaca sticanjem punoljestva u ovoj godini, steći i pravo da budu birači na lokalnim izborima u oktobru.

Važnost  obilježavanja pomenutog datuma jeste uključivanje mladih birača u izborni proces i ukazivanje na važnost njihovog glasa u demokratskom društvu.  Kroz druženje i prezentaciju budući mladi birači mogli su da se upoznaju sa historijskim razvojem izbornog  procesa u BiH, prvim izborim u BiH kao nezavisnoj državi, samom načinu registracije birača i procesa glasanja. Prije svega ovo druženje imalo je za cilj jačanje svijesti mladih o važnosti učešća u biranju, a ne samo glasanju.

Udruženje izbornih zvaničnika Europe (ACEEEO) na konferenciji održanoj 2005. godine, više od 20 zemalja članica dogovorilo se o pokretanju incijative da se prvi četvrtak u februaru obilježi kao dan, koji bi u cijelom svijetu predstavljao zaštitni znak demokratskih izbora, odnosno kao Svijetski dan izbora.

Glavni ciljevi Svjetskog dana izbora su: potvrda važnosti demokratskih procesa; informisanje javnosti o novim dostignućima i izazovima u provedbi izbora; skretanje pažnje parlamentima, vladama, političarima i svjetskim čelnicima na važnost njihove vodeće uloge u promicanju kulture demokracije i visoke razine učešća birača u izborima; poticanje birača koji po prvi puta ostvaruju svoje biračko pravo i mladih birača da se učešćem u izborima posvete demokratskim vrijednostima.