Za novu medicinsku opremu Doma zdravlja Prača, Vlada Japana osigurala 82.316,97 KM

Vlada Japana već dugi niz godina pruža ogromnu podršku unapređenju obrazovanja i zdravstvene zaštite u BiH, i do sad je uložila 1.6 miliona KM u oblast zdravstva, a pomenute donacije su raspodijeljene na 168 Domova zdravlja širom BiH.

Japanskim grantom pomoći „Grassroots – temeljni projekti ljudske bezbjednosti“ obuhvaćen je i Dom zdravlja Prača, a tim povodom je danas direktor Doma zdravlja Prača boravio u Ambasadi Japana kojom prilikom je potpisao grant ugovor u vrijednosti 82.316,97 KM čija sredstva su namijenjena za nabavku ambulantnog vozila i medicinske opreme.

Ambasador Japana Hideyuki Sakamoto je između ostalog naglasio da vlada Japana ulaže velike napore za unapređenje obrazovanja i zdravstvene zaštite u BiH. U okviru pomenutog projekta dodijeljena su sredstva za dvije osnovne škole i dvije zdravstvene ustanove sa prostora oba BH entiteta.

Usljed nedostatka medicinske opreme i dotrajalosti postojeće, domovi zdravlja kojima su dodijeljena sredstva suočavaju se sa poteškoćama u radu i pružanju adekvatnih medicinskih usluga. Prilikom pripreme projekta uočili smo da osoblje domova zdravlja ulaže velike napore na poboljšanju zdravstvenih usluga za svoje pacijente. Ovom pomoći, Vlada Japana pomaže korisnicima zdravstvenih usluga. Vjerujem da će se projektima pravilno upravljati i da će biti završeni bez odlaganja, te se nadam da će isti poboljšati ozračje zdravstvene zaštite kao i obrazovanja u ovoj zemlji, te da će vremenom postati simbol prijateljstva naroda Bosne i Hercegovine i Japana.  – naglasio je ambasador Sakamoto.

Direktor „Doma zdravlja Prača“, dr. Medo Žigović je u svom govoru izrazio veliku zahvalnost Vladi Japana, istaknuvši značaj zdravstvene zaštite u malim lokalnim zajednicama, kao što je naša. Naša misija je pružiti najbolju zdravstvenu skrb našim građanima i korisnicima usluga našeg Doma zdravlja. Provedbom ovog projekta, Vlada Japana je još jednom potvrdila svoju opredijeljenost i podršku unapređenju zdravstvene zaštite u BiH. Veoma sam sretan što ste prepoznali potrebe i prioritete Doma zdravlja Prača, koji će umnogome poboljšati zdravstvene usluge naše ustanove – kazao je Žigović.

visitpraca.com