Počeo program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH

Prvog marta 1992. godine građani Bosne i Hercegovine su se na Referendumu opredjelili za nezavisnost naše države. Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne Komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Toga dana, 1992. godine, 64 posto građana Bosne i Hercegovine potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje ”da li ste za to da Bosna i Hercegovina bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda.”

Program je zvanično otpočeo u ponedjeljak takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola u likovnom i literarnom stvaralaštvu, a nastavljen u utorak potpisivanje ugovora sa N/FS BiH o početku realizacije projekta izgradnje savremenog stadiona sa vještačkom travom na pomoćnom terenu u naselju Prvi maj, kao i promocijom knjige “Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu”, autor Marko Attila Hoare.

U sklopu programa jučer je održan Tradicionalnim šahovskim turnirom kojeg je zvanično proglasio otvorenim gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović, te dramsko-poetskom večeri posvećenom Danu nezavisnosti BiH u organizaciji učenika Srednje tehničke škole “Hasib Hadžović“ u sklopu kojeg su  dodjeljene i nagrade pobjednicima takmičenja.

Naime, konkurs za najbolje literarne i likovne radove povodom Dana nezavisnosti raspisalo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta BPK-a Goražde, a učešće na konkursu su uzeli učenici osnovnih i srednjih škola. Komisija je izvršila odabir najboljih radova za koje su danas dodjeljene i nagrade.

Likovni radovi ( VI-IX razreda)

  1. mjesto – Erna Mujezinović – IX razred – OŠ ”Husein ef.Đozo” Goražde
  2. mjesto – Amar Muratović – VI razred – OŠ ”Husein ef.Đozo” Goražde
  3. mjesto – Ajla Rahman – IX razred – OŠ ”Ustikolina” Ustikolina

Literarni radovi (VI-IX razreda)

  1. mjesto – Amila Herak – IX razred – OŠ ”Fahrudin Fahro Baščelija” Goražde
  2. mjesto – Amina Bećković – VII razred – OŠ ”Ustikolina” Ustikolina
  3. mjesto – Ilhana Pleh – VII razred – OŠ ”Hasan Turčalo Brzi”

Ilovača Literarni radovi (srednja škola)

  1. mjesto – Meriha Ratković – III razred – STŠ ”Hasib Hadžović” Goražde
  2. mjesto – Lejla Borović – I razred – MSŠ ”Enver Pozderović” Goražde
  3. mjesto – Ilma Kazagić – IV razred – STŠ ”Hasib Hadžović” Goražde

Program se nastavlja danas kada će se održati centralni dio programskih sadržaja obilježavanja 01. marta – Dana nezavisnosti BiH u našem Gradu.

gorazde.ba