Specijalna nagrada za nastup Emira i Emine Gece na festivalu Zlatna pahulja u Rožajama

Goraždani, Emina i Emir Geca nastupili su na 27. Međunarodnom festivalu  dječije pjesme “Zlatna pahulja” 2020 u  Rožajama. Učešće su uzeli izvođači iz Crne Gore i još 7 država a Emina i Emir na ovom prestižnom festivalu predstavljali su Bosnu i Hercegovini i osvojili Specijalnu nagradu stručnog žirija za scenski nastup odnosno  Posebnu nagradu za live nastup na festivalu.

27. Međunarodni festival dječije pjesme “Zlatna pahulja”, održan je 28. i 29. februara. Ove godine uz Crnogorce na festivlau su nastupili učesnici iz još sedam država.Na crnogorskom dijelu Festivala ocjenjuju se autori kompozicija, aranžmana i teksta, a za najbolju interpretaciju i nastup takmičilo  se 16 izvođača.Na internacionalnom dijelu Festivala nastupili su predstavnici Albanije, Bosna i Hercegovina, Bugarske, Kosova, Makedonije, Srbije i Crne Gore, dok je izostao nastup Rumunije i Turske. Na internacionalnom dijelu festivala Stručni žiri na čelu sa predsjednikom, jednim od najznačajnijih jazz rock gitarista Jugoistočne Evrope Vlatkom Stefanovskim  ocijenio je interpretacije i scenski nastup. Svi učesnici festivala imali su po dva predstavljanja uz nastup uživo.

Na ovom prestižnom dječijem festivalu u Rožajama nastupil isu Goraždani , Emina i Emir Geca  koji su predstavljau BiH i  u konkurenciji dječaka i djevojčica iz sedam zemalja, sa pjesmom Uspavanka za moga brata osvojili su Specijalnu nagradu stručnog žirija za scenski nastup odnosno  Posebnu nagradu za live nastup na festivalu. I ranije su osvajali nagrade sa ovom pjesmom, na prvom međunarodnom dječijem fetsivalu u Sarajevu Djeca su vojska najjača te na dječijem festivalu u Goraždu Šta se pjesmom sanja gdje je prvi put izvedena 2018. godine. Tekst pjesme potpisuje Slavko Klisura, autor muzike je Muris Hubjer aranžmana Adnan Mušanović

Pobjednica internacionalne večeri je Ivayla Matsina iz Bugarske sa pjesmom Blagodarja, drugo mjesto osvojila je Violeta Beshiri iz Albanije dok je treće osvojila Jana Crnomarković iz Srbije sa pjesmom Majko.