Kodžaga: Svaki dan nama je kao godina

Vlada BPK Goražde jučer je usvojila odluku o odobravanju sredstava za uspostavu Hemodijaliznog centra. Odmah po usvajanju ove odluke Kantonalna bolnica može raspisati tender za izvođenje građevinskih radova na adaptaciji dijela prostora ove ustanove u kojoj će centar biti smješten, potvrdila nam je premijerka BPK, Aida Obuća.

Obuka sestara

– U budžetu BPK imamo na raspolaganju ranije odobrenih 260.000 KM, s tim što je ovaj projekt podržalo i Ministarstvo za turizam i zaštitu okoliša na čelu sa ministricom Editom Đapo, koje je odobrilo dodatnih 50.000 KM. Imamo potvrdu o donaciji pet hemodijaliznih aparata, a tri su već spremna za isporuku, tako da su svi preduvjeti za uspostavu centra uglavnom ispunjeni – kaže Obuća.

U toku je i obuka šest medicinskih sestara, a dodatne edukacije u ovoj oblasti na UKC Sarajevo proći će i dva ljekara.

Pacijenti iz Goražda, koji na iscrpljujući proces hemodijalize putuju u stotinjak kilometara udaljen UKC a potom se na ivici snaga u kombi vozilu vraćaju svojim kućama, kažu da sve već predugo traje. Enver Kodžaga živi u Kodžaga Polju, nekoliko kilometara od Goražda. Ima 67 godina, a već osam  ovisi o dijalizi.

Došlo mi je da ne znam ni šta bih uradio. Čovjek na svašta pomišlja, ali ovome izgleda nema kraja. Sve ide sporo, a nama je svaki dan čekanja k'o godina – kaže Kodžaga.

Poput svojih sapatnika, koji sate provedu u vožnji iako bi trebali odmarati, u uspostavljanje centra ne vjeruje dok on ne počne sa radom.

– Naši premijeri i službenici u Pasata sjednu, odu do Sarajeva i kažu kako su se umorili. A mi odemo, završimo dijalizu i mada bi trebali da legnemo, ponovo u auto i nazad. Odem ujutro oko 8.30, a dođem u 19.30. Danas sam preživio, pa sutra opet moram ići. Da smo imalo normalna zemlja borili bismo se za transplantacije – ističe Kodžaga.

Odselili u Sarajevo

U BPK trenutno živi petnaestak bubrežnih bolesnika, a sa uspostavom centra vratilo bi se još troje koje je odselilo u Sarajevo jer nisu mogli izdržati česta putovanja. Među njima je i Halil Spahović iz sela Kušeši, o kojem u Sarajevu već dvije godine brine kćerka Refija Šalaka.

– Zamislite da cijeli život u svojoj kući živite, ostarite i obolite, pa onda još morate ići u drugi grad. Ovi ljudi puno pate za rodnom grudom i kućom – kazala je Šalaka.

Prošle godine 4 umrlo

Od dana kada je krenuo na dijalizu Kodžaga broji pacijente koji su umrli.

– Za osam godina preminuo nam je 21. Prošle godine umrlo je četvero. Umiru i mlađi, i stariji, godine nisu mjerilo – dodaje Kodžaga.

 

Avaz