Ambasada Kine u BIH donirala dijalizni aparat kantonalnoj bolnici

Ambasador Narodne Republike Kine u BIH  Ji Ping sastao se  u Goraždu sa premijerkom Aidom Obućom i članovima Vlade BPK Goražde nakon čega su zajendo obišli Kantonu bolnicu u kojoj uskoro počinje gradnja Dijaliznog centra. U ove svrhe Ambasada Kine u BIH donirala je I dijalizni aparat u vrijednosti od 30 000 maraka kao izraz prijateljstva kineskog naroda ovom području.

“Drago mi je što imam priliku da prvi put dođem u BPK Goražde, ovo je prva posjeta, a oduševljen sam gostoprimstvom premiejrke kantona. Kineska ambasada je donirala jedan hemodijalizni aparat Kantonalnoj bolnici i to je u znak prijateljstva kineskog naroda”, kazao je ambasador Ji Ping.

Donacija Kantonalnoj bolnici vrlo je značajna u trenutku kada se unutar bolnice relaizira projekat uspostave Dijaliznog centra na koji se čeka već izvjesno vrijeme.

“Želim se zahvaliti Amabasdi KIne u BIH koja se odazvala našem pozivu da budu dio zajedničke pozitivne priče, a to je izgradnja Hemodijaliznog centra u Kanotonalnoj bolnici Goražde. Ambasada Kine je donirala novi dijalizni aparat kantonalnoj bolnici koji je danas uručen  kantonalnoj bolnici. Ovo je prva, ali ne I jeidna donacija jer ćemo u narednom periodu imati sličnih donacija iz razloga što su mnogi prepoznali važnost ovog projekta”, kazala je Aida Obuća, premijerka BPK Goražde.

Kantonalna bolnica je krajem prošle sedmice objavila tender za rekonstrukciju, izgradnju i adaptaciju hemodijaliznog centra unutar bolnice.

“Procedure su u toku, vi znate da smo planski i sistematski radili, kako zakon nalaže I  nadam se da će  prijava biti dovoljni i da će taj postupak biti okončan bez  žalbi, da krenemo raditi”, kaže Obuća.