Na ahiret preselio Muharem ef. Hasanbegović

Danas je na ahiret preselio Muharem ef. Hasanbegović, bivši šef Kabineta reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

Detalji o terminu dženaze biće objavljeni naknadno.

 

Hasanbegović je rođen 18.10.1946. godine u Cazinu. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i Filološki fakultet, Odsjek arapski jezik i arapska književnost u Beogradu. Godine 1967. otpočinje službu imama, hatiba i muallima u Kopačima kod Goražda. Pred kraj 1969. godine imenovan je za vjersko-prosvjetnog referenta Odbora IZ-e Goražde. Zbog zapaženijih rezultata u radu, biran je za člana Sabora IZ-e u Bosni i Hercegovini i za člana Izvršnog odbora Udruženja llmijje u BiH.

 

Komunistički režim ga je uhapsio 20. februara 1980. godine, osudio po članu 134 Kaznenog zakona SFRJ na sedam godina zatvora. Na obnovljenom suđenju, u septembru iste godine, ta kazna je svedena na četiri godine.

 

Godine 1988. primljen je u Gazi Husrev-begovu biblioteku, a 1990. u El-Kalem na mjesto urednika za vjersku literaturu.

 

Učestvovao je u pripremi Obnoviteljske skupštine Kulturnog društva Muslimana Preporod, a polovinom 1991. godine, sporazumom izmedu Mešihata Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Kulturnog društva Muslimana Preporod, postavljen je za generalnog sekretara Preporoda. Bio je član Matičnog odbora ovog društva.

 

Na obnoviteljskoj skupštini Muslimanskog dobrotvornog društva (MDD) Merhamet 1991. godine izabran je u njegov Upravni odbor.

 

U toku Agresije na Bosnu i Hercegovinu teško je ranjen 23. augusta 1992. godine. Božjom voljom, preživio je, s vidnim posljedicama.

 

Učestvovao je u pripremi zasjedanja Bošnjačkog sabora 1993. godine, te u osnivanju Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), čiji je član.

 

Također je bio sudionik u pripremama i radu Obnoviteljskog sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Od decembra 1994. do 2012. godine bio je na dužnosti šefa Kabineta reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

Od polovine 1998. do 2010. godine bio je predsjednik Udruženja IZ-e u BiH. Bio je član Školskog odbora Gazi Husrev-begove medrese, zatim i njegov predsjednik. Bio je predsjednik Organizacionog odbora za dodjelu Menšure reisu-l-ulemi IZ-e u BiH Husein ef. Kavazoviću.

 

Bio je predsjednik Upravnog odbora (UO) Fonda Bošnjaci.

preporod