Nove mjere Doma zdravlja Goražde

Ambulante i službe Doma zdravlja Goražde bit će zaključane tokom cijelog radnog vremena i otključavat će se samo za ulazak ili izlazak pacijenata i osoblja – nove su pooštrene mjere zaštite od koronavirusa,  koje su  od danas na snazi u ovoj ustanovi.

U dopisu direktora Edina Čengića navodi se da se za recepte za redovne terapije, pacijenti trebaju najaviti telefonom ambulantama odakle će dobiti informaciju kada da iste preuzmu, bez ulaska u ambulante.

„Ukoliko se ne najavite telefonski, nećete dobiti recepte niti će vam biti dozvoljen ulazak u ambulantu, već čete s vrata biti zamoljeni da se najavite telefonom“ – stoji u obavještenju pacijentima.

Iz ove ustanove naglašavaju da će se zdravstvene usluge pružati samo tačno definisanim urgentnim stanjima te mole pacijente da kratko, jasno i istinito odgovaraju na pitanja koja im postavlja medicinska sestra pred vratima ambulante jer, u suprotnom, neće im biti dozvoljen ulazak u prostorije.

Naredbom Kriznog štaba već ranije su obustavljeni svi redovni specijalističko-konsultativni pregledi, osim za djecu, onkološke pacijete i hitne slučajeve.

„ Koliko je nešto hitno ili ne procijenit će obučeno i kvalificirano medicinsko osoblje, a o potrebi dolaska na pregled konsultujte se sa svojim ljekarom u matičnoj ambulanti. Molimo vas za razumijevanje i poštvanje svih mjera koje se provode s ciljem da izbjegnemo „italijanski scenaij“ i kolaps zdravstvenih službi, zbog velikog i masovnog inficiranja osoblja, do čega može doći samo našim nedgovornim ponašanjem“ – stoji između ostalog u dopisu direktora Doma zdravlja Goražde dr. Edina Čengića.