Irnela Bajrovic – University of Taxas, Austin SAD:COVID19 trebalo bi shvatiti ozbiljno

Irnela Bajrović je student završne godine doktorskog studija farmacije na Sveučilištu Teksas u Austinu, SAD.

Teza njenog rada temelji se na razvoju virusnih cjepiva koja mogu prevladati „hladni lanac“ i stabilizirati različite biološke tvari na sobnim i ekstremnim temperaturama.

Na temelju preporuka centara za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije, pandemiju COVID19 trebalo bi shvatiti ozbiljno. Starije osobe, tačnije 60 i više godina, ne bi trebale napustiti svoje domove ako to apsolutno ne moraju. Oni su u najvećem riziku, posebno oni koji imaju već postojeća zdravstvena stanja poput bolesti srca, dijabetesa ili pluća. Svi pojedinci koji imaju mogućnost rada od kuće također bi to trebali učiniti. Ako izlazite van, budite sigurni da se držite 6 stopa dalje od drugih pojedinaca, a prije nego što uđete u svoj dom, trebate oprati sve svoje stvari koje su bile izložene zajedno sa vama dok ste bili vani. One predmete koje možete oprati deterdžentom i vodom obavezno operite (ključeve), druge predmete poput torbe, telefona, novčanika, torbicu isto tako treba ocistiti dezifekcionim sredstvom ili maramicama na bazi alkohola. Nakon brisanja svih površina uklonite odjeću koju ste nosili i 20 sekundi operite ruke sapunom i vodom. Zatim se presvucite u nešto što niste nosili vani. To je posebno važno za osobe koje žive s rizičnim skupinama, kao što su starije osobe. Nedavno istraživanje pokazalo je da koronavirus COVID-19 može preživjeti do četiri sata na bakru, do 24 sata na kartonu i do dva do tri dana na plastici i nehrđajućem čeliku. Istraživači su također otkrili da se ovaj virus može zadržati kao kapljice u zraku i do tri sata prije nego što padnu. Ali najčešće će brzo pasti na površrine.

Iako COVID-19 nema visoku stopu smrtnosti, 3% do 4%, vrlo je učinkovit u prenošenju s jedne osobe na drugu. Trenutne procjene govore da će svaka zaražena osoba zaraziti 2 do 3 nove osobe ako nisu uspostavljeni odgovarajući postupci karantene. Uobičajeni simptomi COVID19 uključuju temperaturu, kašalj, nedostatak daha, bolove u tijelu, začepljenje nosa, curenje iz nosa i grlobolju. Budući da je nedavno otkriven ovaj virus, vrijeme od pojave infekcije do pojave simptoma za većinu ljudi nije određeno. Može biti u rasponu od 3 do 13 dana. Ako sumnjate ili znate da imate COVID-19, Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje protiv upotrebu ibuprofena (Motrin, Advil, itd.) Za liječenje simptoma na temelju izvještaja inače zdravih pojedinaca s potvrđenim slučajevima COVID-19 koji su uzimali NSAID za pomoć i razvili teške bolesti, posebno upale pluća, stoga je trenutno preporučljivo koristiti acetaminofen (Paracetmol, Tylenol itd.) kako bi se smanjila groznica i ublažili bolovi i bolovi povezani s infekcijom coronavirusom.

Upravo je važno zaustaviti prijenos virusa kako ne bi preplavili bolnice i zdravstvene radnike i na taj način im olakšali učinkovito liječenje pozitivnih osoba na COVID-19. Ako bolnice postanu prenatrpane, nastupit će smrtni slučajevi koji se mogu inače spriječiti, jer će faliti ljudskog kapaciteta koji može tom brzinom liječiti veliki broj inficiranih.

rtvbpk