Crveni križ Goražde i volonterski servis u akciji: Pomažu stare i osobe koje su u izolaciji

Aktivisti Crvenog križa u Goraždu stopirali su najveći broj aktivnosti, a snage usmjerili na podršku u spriječavanju širenja koronavirusa i osobama koje su u stanju socijalne potrebe.

 

“Jedino što nismo stopirali su socijalne aktivnosti, prema našem spisku imamo preko 50 korisnika, one koji su u najtežoj suituaciji i njima ćemo uručiti pomoć u hrani ili higijenskim sredstvima”, kaže Emir Sarajlić, sekretar Crvenog križa Goražde.

 

Dodaje da Crveni križ djeluju u skladu sa naredbama gradskog i kantonalnog štaba Civilne zaštite, te da će raditi na uspostavi novog izolatorija.

 

“Saradnja sa volonterskim servisom  je dobro organizovana, i u ovom trenutku jako je važno da svako radi svoj posao u skladu sa preporukama nadležnih institucija. Radićemo na uspootavi izolatorija, mi smo u mogućnosti da postavimo komplet ležajeve,  već smo to radili u prostorijama mjesnih zajendica u Hubjerima i na Obarku gdje su oformljeni izolatoriji”, kaže Sarajlić.

 

Broj telefona Crvenog Križa Goražde je 038 221 128.

 

Naredbom kantonalnog štaba Civilne zaštite BPK Goražde uspostavljen je i servis volontera koji će pomoći pri kupovini osnovnih namirnica, higijenskih potrepština ili lijekova osobama starijim od 65 godina i koji boluju od neke hronične bolesti.

U volonterskom servisu  angažovani su svi mlađi uposlenici u ministarstvima BPK Goražde koji rade u call centru i na terenu , a uključena  je i grupa građana koja je iskazala interes za rad u servisu.

“Imamo timove koji samo rade sa tom populacijom i te ljude pozivaju, provjeravaju da li im je što potrebno dostaviti, naravno uz maksimalne mjere zaštite. Druga grupa su timovi koji rade za osobe starije od 65 godina i hronične bolesnike kojima je zabranjeno kretanje. Da ne bude zabune, isključivo se vrši nabavka prehrambenih i higijenskih artikala te lijekova, a bilo je slučajeva da ljudima treba donijeti i drva. Neki su čak zvali da im se uplati loto, pa želimo izbjeći takve situacije”, kaže Arman Bešlija, kantonalni ministar obrazovanja.

Dodao je da će u koordinaciji sa Centrom za socijalni rad, organizacijama Merhamet, Crveni križ I drugima biti napravljeni spiskovi, kako bi pomoć u ovom vidu stigla tamo gdje je potrebna.

Broj call centra 062 453 025.