Edita Velić, komandantica goraždanskog štaba: Borimo se protiv nevidljivog neprijatelja

Šest osoba u BPK Goražde je zaraženo koronavirusom, dok je 158 osoba u ovom gradu pod zdravstvenim nadzorom, a 40 ih je izašlo iz izolacije. BPK Goražde već danima vodi bitku na sprečavanju širenja pandemije koronavirusa. Na čelu Kantonalnog štaba civilne zaštite u jednoj od najtežih situacija u kojoj se posljednjih godina našlo Goražde je Edita Velić, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.

Razgovarali smo s predsjedavajućom Velić dotaknuvši se aktuelne teme i krize za koju svi želimo da što prije prođe.

Kako ocjenjujete trenutnu situaciju?

Kantonalni štab civilne zaštite BPK Goražde je od proglašenja stanja nesreće u Federaciji BiH preuzeo aktivnosti na suzbijanju širenja koronavirusa u BPK Goražde i u ovom kratkom periodu smo organizirali život na prostoru BPK Goražde pod novim uvjetima. Taj posao je bio težak i nije završen. Borimo se protiv nevidljivog neprijatelja i u svakom trenutku moramo biti na oprezu, bez opuštanja. Mogu reći da držimo liniju odbrane pod kontrolom. Zahvaljujući našim sugrađanima, imamo izolatorij koji je spreman za pacijente, respiratore, osigurali smo zaštitnu opremu, kako kroz štab tako i od donacija. U planu je nabavka još dosta medicinske opreme i zaštitne opreme. Za kratko vrijeme smo, uz zajednički angažman i solidarnost, uspjeli mnogo. To je ohrabrujuće.

Šta ste sve poduzeli do ovog momenta? Koje odluke su prema vašem mišljenju bile ključne, a gdje ste ‘zakazali’?

Pored naredbi koje stižu iz Federalnog štaba civilne zaštite, donosili smo i svoje naredbe. Neke od naredbi smo donijeli među prvima u državi i nastojali smo ići korak ispred virusa. Pojavom prvog slučaja koronavirusa u BPK Goražde poduzeti su veliki koraci na zaštiti stanovništva, obustavljen je rad industrijske zone “Pobjeda”, i to je bio veliki korak ka suzbijanju širenja virusa. Do sada smo zasjedali 15 puta, a rezultat je da smo skratili radno vrijeme trgovinama prehranom, ograničili kupovinu u trgovinama, ograničili broj osoba koje se mogu voziti u istom vozilu, kao i broj osoba koji se mogu istovremeno kretati u javnom prostoru, naredili kontrolu svih vozila na ulazima u Kanton, tražili poduzimanje svih mjera zaštite, naredili dezinfekciju gradskih ulica, dali preporuke za prevenciju problema u oblasti privrede i obrta…

U javnosti se često postavljaju pitanja ko su članovi kantonalnog štaba, koje su njihove kompetencije? Vama osobno ‘zamjeraju’ neiskustvo, iako ste donijeli nekoliko ključnih naredbi kao npr. obustavljanje proizvodnje u industrijskoj zoni Pobjeda, čiji je sastavni dio Ginex? Čak ste lično pozvali radnike da napuste radna mjesta u jednom od preduzeća koje nije ispoštovalo naredbu štaba?!

Sticajem okolnosti sam na čelu štaba u trenutku pandemije koja ne pita koje iskustvo i zanimanje imate, već traži smjelost da se nosite s odgovornošću i stojite iza svojih odluka. Mnogo nas je koji se prvi put susrećemo s prilikom da učestvujemo u zaštiti i spašavanju. Ključno je da to prihvatimo kao svoj osnovni zadatak i budemo na prvoj liniji kao primjer ostalima. Jedini interes i vodilja nam je zaštititi sve stanovnike i niti jednim drugim interesom se ne vodimo. Relativno smo mlad tim, brzo se razumijemo i djelujemo, a to je u borbi protiv koronavirusa dobra stvar. Štab inače ima 7 članova, ali je sada proširen na 21. Nastojali smo uključiti sve aktere koji mogu dati doprinos u zaštiti stanovništva.

Liječnici, rukovoditelji ustanova, kompletna kantonalna Vlada – svi koji mogu pomoći svojim savjetima i provoditi naredbe na što bolji način. Kroz različite načine organiziranja uključili smo zastupnike u Skupštini da daju prijedloge, kroz Koordinaciono tijelo Ministarstva za privredu – privrednike i obrtnike, zatim volontere. Svi u Štabu su maksimalno posvećeni zaštiti stanovništva. Kako bismo javnosti dodatno pokazali svoju posvećenost, jednoglasno je usvojen moj prijedlog da se svi članovi štaba odreknu svih naknada za rad u stanju nesreće.

U trenutnoj situaciji vam se građani obraćaju za sve, od isplate penzija do problema u vezi s vodom ili nedostatkom namirnica, pa i prijavama o kršenju kućne izolacije? Je li moguće na taj način odgovoriti svim zahtjevima?

Situacija u kojoj se nalazimo zahtijeva da budemo na raspolaganju svakom stanovniku podjednako. Nastojimo u potpunosti komunicirati s građanima. Imaju različitih zahtijeva, mnogo očekuju od nas, i javljaju nam ono što se u praksi teško provodi. Svaki problem razmatramo na sjednicama štaba, tražimo rješenje, a onda ih obavijestimo.

Lično ste obilazili i neke od osoba koje su pozitivne na koronavirus, noseći im namirnice?

Za mene osobno je ovo test posvećenosti svojim sugrađanima. Ne želim da se u njih gleda kao uzroke restrikcija koje su drugima uvedene. Razumjeti građane u teškim vremenima, posvetiti svakome dovoljno pažnje – to su poruke koje svi trebamo slati. Nema tu politike ni ega.

Šta vam najteže pada na ovom zadatku?

Ima dosta stvari koje ne funkcioniraju. Sistem je težak i uspavan, teško ga je pokrenuti. Najteže mi pada to što se svi ne dajemo jednako u ovoj borbi. Ima sjajnih ljudi u administraciji, ali ima i uspavanih. Često se bavimo ispravljanjem dezinformacija, na što trošimo energiju bespotrebno. Neumorno se iščekuje greška štaba, ali uspijevamo balansirati između svih problema i ohrabrujućih poruka.

Kakva bi poruka bila građanima BPK Goražde u trenutnoj situaciji?

Neizmjerno smo zahvalni svima koji predano rade na kontroli i nadzoru, liječenju, informisanju, volonterima, građanima koji su vrlo odgovorni i strpljivi u primjeni širokih i opsežnih mjera zaštite. O ovoj borbi znam jedino to da moramo biti odgovorni – prema sebi i prema drugima. Vjerujem da ćemo se uskoro vratiti životu “prije korone”.