Zavodu za javno zdravstvo BPK Goražde isporučeno 1000 testova

Zavodu za javno zdravstvo Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je isporučeno 1000 testova za detekciju infekcije izazvane koronavirusom, koje je obezbjedila Vlada Federacije BiH, u cilju suzbijanja i širenja virusa COVID-19.

Prema riječima epidemiolaga Medine Bičo, Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde za sada raspolaže dovoljnom količinom testova, a kada je riječ o epidemiološkoj situaciji na području našeg kantona za sada je zadovoljavajuća. Do sada je ukupno testirano 173 osobe, i od tog broja pet osoba je pozitivno na koronavirus. Prema podacima u izolaciji je trenutno 51 osoba dok je za 172 osobe prošao krizni period od 14 dana i te osobe su izašle iz izolacije, a više njih je i testirano.

„Naime, jučer smo imali pet novih testiranja, imali smo i retestiranje za jednu pacijenticu kod koje je ranije nalaz bio pozitivan a sada je negativan. Testiranje te osobe će biti ponovoljeno za 48 sati kada ćemo imati podatak da li je ta osoba i dalje negativna. Klaster „Ginex“ uspjeli smo lokalizovati, ali međutim uvijek postoji opasnost od novog žarišta, i stoga je jako neophodno  da se pridržavamo svih naredbi i mjera koje su nam izdate od nadležnih institucija“-ovom prilikom kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde epidemiolog Medina Bičo.

U cilju zaštite građana, Vlada BPK Goražde i resorno ministarstvo, u stalnom su nastojanju da obezbjede potrebnu medicinsku i zaštitnu opremu za potrebe zdravstvenih ustanova na području BPK Goražde, kako bi adekvatno odgovorile na njihove potrebe.

„Želim da Kantonalnoj bolnici Goražde, BH Telecom uplatio sredstva  u iznosu od 200.000KM za nabavku neophodne medicinske opreme i zaštitnih sredstava, te sanitetskog vozila i raspiratora.Takođe, svake sedmice se vrši i isporuka zaštitne opreme koju je obezbjedila Vlada BPK Goražde uz podršku UNDP-a“-riječi su ministra za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Eniza Halilovića.

Iako je epidemiološka situacija na području BPK Goražde stabilna, mole se građani da se i dalje pridržavaju svih naredbi koje donose nadležni organi.