Ljekari posjetili Ginex: Menadžment je poduzeo dobre mjere zaštite radnika

Kompaniju “Ginex” danas je obišao tim ljekara Doma zdravlja Goražde kako bi se uvjerili u kom obimu se poštuju mjere zaštite na radu. Nakon posjete ovoj kompaniji izrazili su zadovoljsvo mjerama koje su poduzete nakon dvosedmične pauze u proizvodnji zbog pojave koronavirusa.

Podsjetimo da je nekolicina radnika Ginexa u samom startu proizvodnje početkom sedmice imala pritužbe na nedovoljne mjere zaštite na radu, tražeći da se radnicima obezbjede bolji uslovi.

“Obišli smo radna mjesta, upoznali se sa brojem ljudi koji su pozvani da rade i koji rade i obišli njihova radna mjesta, porazgovarali i uvjerili se da li se poštuju ne samo epidemiološke mjere, koje inače svi moramo poštovati kada je u pitanju pandemija koronavirusa, nego i specifičnosti radnog mjesta kad je u pitanju ovakva proizvodnja u Ginexu. Zadovoljni smo načinom na koji su uprava i menadžment, odnosno služba zaštite na radu zajedno sa upravom u proizvodnji postigli to da naprave dovoljnu distancu i razmak između radnih mjesta zaposlenika. Također, reducirana je određena proizvodnja koja to nije dozvoljavala. Ono što sam napomenula i uposlenicima kao specijalista medicine rada, to je da za njih ovo nije ništa novo, da je njihova zaštita na radu nešto što je njihova svakodnevna obaveza, kao i nama koji radimo u zdravstvu. Dakle, da moraju imati svakodnevnu zaštitnu opremu i da se ta zaštitna oprema mora odlagati tamo gdje treba, da se jasno zna šta se smije ili ne smije nositi kući”, izjavila je medijima Vesna Klisura-Nemec, specijalista medicine rada Doma zdravlja Goražde.

Ona je podsjetila da akcenat nije samo na poštivanju distance u pogonima već i poštivanju svih izdatih naredbi koje se tiču smanjenja prenosa infekcije.

“Oni moraju isto tako sačuvati i sebe u proizvodnji, ali moraju sačuvati i porodicu, a onda i nas, otprilike smo svi u jednom zatvorenom krugu i zamolila sam ih i zatražila od njih da vode računa o svom ponašanju i na poštovanju mjera koje donosi krizni štab, a koje se odnose na sve građane BPK. Ovo je sve mlada radna snaga, značajan broj zaposlenika je u dvije smjene i dobro je da tako ostane, mislimo da nema razloga ni za kakvu paniku kad je u pitanju ova proizvodnja i naravno poštivanje mjera zaštite na radu. Razgovarali smo sa menadžmentom i oni su nas obavjestili da je došla dovoljna količina maski, tako da smo i to sugerisali ne samo zbog korone nego i same proizvodnje da se te maske češće mjenjaju”, kaže Klisura-Nemec.

Ona dodaje kako je zadovoljna imajući u vidu i ranije okolnosti u kojima rade. Razloga za paniku nema, ali treba biti racionalan, dodala je i pozvala još jednom i radnike i sve građane da se strpe bar narednih 15-ak dana i tako onemoguće pojavu novog klastera u BPK.