Sa sjednice je upućena poruka građanima da još nije vrijeme za opuštanje, posebno u smislu primjetnog okupljanja na izletištima i šetalištima.

– U vezi s tim donesene su dvije naredbe, prva kojom se zabranjuje svako zadržavanje građana BPK-a na šetalištima i izletištima a drugom je dopunjena naredba od 17. marta koja se odnosi na dezinfekciju i pranje gradskih ulica, da se to izvrši i na šetalištima u BPK Goražde – pojasnila je komandantica KŠ CZ Edita Velić.

Kantonalna Uprava za inspekcijske poslove sprovela je nadzor nad svim subjektima i izdala 26 prekršaja, a kreće i drugi krug nadzora – istaknuto je na sjednici na kojoj su razmatrane i druge aktivnosti, poput rada autoškola.

– Ministarstvo za obrazovanje koje je nadležno za rad autoškola će donijeti odluke u vezi s tim, budući da je bilo zahtjeva da se pokrene rad autoškola koji je obustavljen odlukom nadležnog ministarstva – istakla je Velić.

Kantonalni štab civilne zaštite BPK uputio je i apel poslodavcima da, zbog skraćenog radnog vremena, ne ukidaju topli obrok svojim uposlenicima, a pored ostalog, primljena je k znanju i informacija ombudsmena BiH o poštivanju prava svih kategorija, tokom stanja prirodne nesreće.