Polaganjem cvijeća na mezarje Kolijevke u Goraždu obilježen Dan Armije RBiH

Polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju Kolijevke u danas je u Goraždu obilježena  28. godišnjica formiranja  Armije Republike BiH i 15. godišnjica  formiranja 2. Pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH (OS BiH).

Cvijeće su položili predstavnici Ministarstva za boračka pitanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde ,  kantonalnih boračkih udruženja te goraždanskog muftijstva.

Obilježavanju ovog značajnog datuma novije historije  BiH  prisutvovali su i predstavnici Oružanih snaga BiH iz kasarne Kosova kod Ustikoline.

Ove godine centralno obilježavanje dana Armije RBiH trebalo se održati u Goraždu

„ Nažalost zbog situacije sa pandemijom koronavirusa to nije bilo moguće organizirati ali, naravno da to ne umanjuje značaj ovog datuma i našu obavezu da makar i na skroman način obilježimo ovaj dan, uz obilazak šehidskog mezarja u Kolijevkama i da s esjetimo naših šehida i poginulih boraca“ – kazao je ministar za boračka pitanja bPK Goražde Edin Aganović.

Ovom prilikom on je uputio čestitke svim patrotama u BiH, demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima, porodicama šehida i poginulih boraca

„ Narod sa ovog područja možda je ponajviše u BiH osjetio koliki je značaj bio Armije RBiH u odbrani ovih prostora i odbrani BiH“ – poručio je Aganović.

Predsjednik udruženja „Svjetlost Drine“ Mirsad Crljenković naglasio je da bez obzira na okolnosti, dan kada je formirana armija RBiH zaslužuje da se pamti

„ Centralno obilježavanje ove godine trebalo je biti u Goraždu, gradu heroju koji je to i zaslužio, ali nažalost situacija je takva da smo bar skromno obilježili ovaj datum koji se ni po koju cijenu ne treba zaboraviti. Mislim da su ljudi koji su iznijeli teret rata zaslužili da ih se u bilo kojim okolnostima sjetimo“ – kazao je Crljenković.

Petnaesti april obilježava se dan formiranja Armije Republike BiH  koja je bila  zvanična oružana snaga međunarodno priznate i suverene države Republike Bosne i Hercegovine. Armija RBiH bila je sastavljena od jedinica Teritorijalne odbrane i dijela tadašnje Patriotske lige BiH a brojala je više od dvjesto hiljada vojnika. Centralna manifestacija obilježavanja ovog vrlo važnog historijskog datuma , kada se formirala armija koja je obranila BiH i njen teritorijalni suverenitet i integritet, ove godine ,  trebala se održati u  Goraždu. Međutim, zbog trenutne situacije uslovljene pandemijom koronavirusa, to se nije desilo . Tekovine Armije RBiH baštini 2. pješadijski puk OSBiH. Prisutan je u svim dijelovima Bosne i Hercegovine prilikom obilježavanja značajnih datuma Armije RBiH, kroz saradnju sa civilnim strukturama, boračkim asocijacijama, kroz ustupanje resursa i ostalim aktivnostima, čime su postali najvažniji faktor u njegovanju identiteta Armije RBiH.