Šest zaraženih osoba medicinsko osoblje Kantonalne bolnice i Doma zdravlja

Svih šest osoba koje su zaražene koronavirusom iz Goražda su zdravstveni radnici Kantonalne bolnice i Doma zdravlja dr.Isak Samokovlija.

 

“Radi se o kontaktima pacijenta za kojeg je jučer utvrđeno da je pozitivan na koronavirus. U pitanju su četiri uposlenika Kantonalne bolnice Goražde i dva uposlenika Doma zdravlja “dr. Isak Samokovlija”, saopćili su iz Kantonalnog štaba Civilne zaštite BPK Goražde.

 

Troje od njih je medicinsko osoblje Urgentnog centra i Trijažnog odjela Kantonalne bolnice, a jedno sa odjela pedijatrije, dok su dvije medicinske sestre iz Doma zdravlja.

 

“Bilo je za očekivati da će se ovo desiti jer je medicinsko osoblje na prvim linijama. Njih troje su bili u kontaktu sa posljednjim pacijentom koji nije imao nikakve simptome koronavirusa, ali ima različitih oboljenja, dok je jedna medicinska sestra, sa pedijatrije bila na odmoru, tako da pretpostavljamo da ona nije zaražena od posljednjeg pacijenta, kao ostali, već da se vratila sa virusom. Svi su oni bili pod punom zaštitom, ali desilo se i mi ćemo poduzeti sve potrebne mjere kako bi zaštitili zdravstvenu ustanovu”, kaže prim.dr.Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

 

Kako saznajemo medicinske sestre Doma zdravlja Goražde koje su zaražene koronavirusom su bile u kućnoj posjeti pacijentu za kojeg je jučer ustanovljeno da je zaražen koronavirusom.

 

Do sada je testiran najveći broj medicinskog osoblja i ljekara kantonalne bolnice, više od 120 testiranja je obavljeno i svi su negativni, a rade se i retestiranja ljekara i zdravstvenih radnika.Trenutno je broj zaraženih iz ove ustanove 8, dok je ukupan broj zaraženih osoba u BPK Goražde 19.

84-godišnji hronični pacijent kod kojeg je još jučer potvrđen koronavirus je preventivno smješten u izolatorij radi praćenja i pružanja medicinske pomoći. Ostale zaražene osobe su dobrog općeg zdravstvenog stanja, a jedna pacijentica je i dalje u klinici “Podhrastovi” u Sarajevu i njen oporavak teče planiranim tokom.

 

Trenutno su u ovom kantonu u izolaciji 123 osobe. Do sada su od koronavirusa u Goraždu izliječene dvije osobe.