Vrijedna oprema iz Srbije isporučena direktno gradu Goraždu

Zbog situacije izazvane globalnom pojavom virusa COVID-19 i proglašenja pandemije, u trenucima kada su se i najmoćnije države svijeta našle u jako teškoj situaciji kada je u pitanju medicinska oprema, zaštitna oprema i testovi na Koronavirus, te zbog činjenice da naše zdravstvene ustanove u tom trenutku nisu raspolagale dovoljnim količinama zaštitne i ostale medicinske opreme, a da testova uopšte nije ni bilo, a u cilju zaštite života i zdravlja građana Grada Goražda, gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović uputio je dopise na brojne adrese, prije svega svih nadležnih institucija države Bosne i Hercegovine, svih ambasada u Bosni i Hercegovini, bratskim općinama i gradovima, te prijateljskim organizacijama u zemlji i inostranstvu, među kojima je upućen i dopis Republici Srbiji koja je noćas isporučila traženu opremu.

Riječ je o vrijednoj opremi i to dva respiratora, jedan klinički, a jedan mobilni, 300 testova na Koronavirus koji su već od danas u upotrebi, zatim 10 000 jednokratnih zaštitnih rukavica, 10 000 respiratornih maski, 500 litara dezinfekcionog sredstva, 500 vizira, 200 naočara i 200 zaštitnih skafandera za medicinsko osoblje.

Govoreći o isporučenoj opremi gradonačelnik Grada Goražda dr.sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije je istakao – ”Iako smo se nadali i priželjkivali da će medicinska oprema biti isporučena ranije, budući da se još uvijek ne nazire kraj pandemije, oprema će biti od velike koristi našim zdravstvenim ustanovama i građanima. Ovom prilikom želim da se zahvalim Predsjedniku Republike Srbije i svim građanima Republike Srbije na vrijednoj opremi i razumijevanju. Zahvalnost dugujem i prijateljima iz Sandžaka koji su pokazali izuzetnu susretljivost i želju da daju doprinos u obezbjeđivanju opreme za svoje sunarodnjake u Bosni i Hercegovini. Iako su razlozi za moje traženje medicinske opreme za sve građane Grada Goražda bili isključivo u cilju zaštite života i zdravlja i moja iskrena reakcija u želji da za svoje sugrađane obezbijedim ono što im je u tom trenutku najpotrebnije, ni sada ne želim da učestvujem u političkim igrama i podvalama koje su rezultirale brojnim uvredama i prijetnjama na moj račun. Oprema je dopremljena u ranim jutarnjim satima, direktno iz Beograda, Republike Srbije u Grad Goražde, odakle je kamion otišao prema Palama. Do ponedjeljka će biti raspodjeljena ova oprema za osam naših jedinica civilne zaštite, te našim ostalim ustanovama i preduzećima, kao i mjesnim zajednicama.

 

Grad Goražde