Značajno za povratnike u Čajniče:Rekonstrukcija vodvoda u toku

U Opštini Čajniče (RS) počela je realizacija značajnog projekta za povratnike u ovom dijelu BiH. Riječ je o rekonstrukciji vodovoda za naselja Milijeno – Kapov Han u dužini od 2,5 kilometara.

Potpredsjednik Skupštine opštine (SO) Čajniče Izet Alihodžić naglašava da je riječ o izuzetno važnom projektu

„ Rekao bih da je to jedan historijski infrastrukturni projekat kojim će se trajno, stabilno i kvalitetno riješiti vodosnabdijevanje povratnika na ovom prostoru, za trenutno oko 50 domaćinstava. U perspektivi je, prema projektima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica planirana izgradnja još 20 stambenih jedinica, dakle ukupno 70 domaćinstava bit će riješeno sa vodosnabdijevanjem pitkom vodom“ – pojasnio je Alihodžić.

Dodao je da bi radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže trebali  biti okončani prije 24. aprila.

„Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica nam je dodjelilo materijal, radimo uz pomoć Općine Čajniče, Vlade BPK Goražde i uz pomoć Općine Novi Grad, svako na svom nivou shodno mogućnostima nam je pomogao. To je ono što nas raduje, da su svi najozbiljnije shvatili značaj ovog projekta i uključili se u namjeri da pomognu trajno riješavanje vodosnabdijevanja ovog prostora“ – istakao je Alihodžić.

Ocijenio je da je to kvalitetan primjer u kojem različiti nivoi vlasti  i institucije, kada imaju zajednički cilj i projekta, daju i rezultate

„ Moram istaći da korisnici ovog projekta nisu samo povratnici Bošnjaci već i stanovnici pravoslavne vjeroispovijesti, tako da je to jedan multietnički projekat. U proteklom perodu na području ove opštine realizovani su i drugu projekti pomoći povratnicima.

Bio je projekat elektrifikacije za mnoga sela koja godinama nisu imali struju početkom ove godine su je dobila, realizovani su i infrastrukturni projketi sanacije puteva prema povratničkim naseljima“ – pojasnio je Alihodžić.

Potpredsjednik SO naglasio je da u ovoj lokalnoj zajednici nema zaraženih koronavirusom. Po njegovim riječima, poštuju se sve mjere i naredbe koje su donijeli entitetski i lokalni štab civilne zaštite, tako da se život u ovom dijelu BiH, odvija u skladu sa trenutnom situacijom.

„ Mještani slušaju i savjete svih nivoa vlasti, pa je evidentan  i veći broj parcela obrađen proljetnom sjetvom u čemu su stanovnici imali i konkretnu   pomoć   vlade manjeg bh. entiteta,  u vidu sjemenskog materijala“ – kazao je potpredsjednik SO Čajniče.