U Općini Pale u FBiH nema inficiranih koronavirusom

U Općini Pale u FBiH epidemiološka situacija je stabilna i u ovom dijelu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) nema inficiranih koronavirusom – potvrdio je načelnik ove općine Asim Zec.

Po njegovim riječima, rezultati dosadašnjih testiranja osoba iz ove lokalne zajednice su negativni, što je rezultat poštivanja svih mjera i naredbi izdatih od nadležnih štabova s viših nivoa.

„Svakodnevno zasjeda štab CZ u proširenom sastavu gdje se rezimiraju aktivnosti poduzete na prevenciji pojave koronavirusa. One su do sada dale rezultate jer u ovom dijelu kantona nema inficiranih koronavirusom. Imali smo potrebu u prethodnom periodu za testiranjem tri osobe, kao i retestiranjem i srećom sva tri slučaja bila su negativna. Za nas je to ohrabrujuće, da nastavimo primjenjivati mjere koje smo počeli provoditi od početka pandemije“ – naglasio je Zec.

Dodao je kakao će se pokušati takvo stanje održati i u narednom periodu, dok ne dođe do promjena odnosno ublažavanja naredbi.

„Bilo je određenih okupljanja tokom vikenda kada se slavio vjerski praznik, ali sreća je što ni u MZ Podgrab nema zaraženih osoba i situacija je pod kontrolom. Dom zdravlja u Prači funkcionira s tim da fali određeni broj osoblja i u trenutnim okolnostima pa smo uputili zahtjev resornom kantonalnom ministarstvu i Zavodu za angažman još jednog ljekara opće prakse, jednog medicinskog radnika i vozača i još nismo dobili odgovor i saglasnost“ – istakao je on.

Naveo je da postoje određeni problemi s obezbjeđenjem zaštitnih maski i rukavica za građane.

„Zbog dugog perioda pandemije, suočeni smo s tim problemom jer građani se obraćaju nama da im osiguramo. Pokušat ćemo bar određene količine osigurati da podjelimo građanima jer do sada smo nekako uspjevali i svi zajedno ispoštovati mjere a rezultat toga je stanje kakvo jeste. Nije vrijeme za opuštanje i nama bi bio problem da se pojavi infekcija i zbog broja ljekara i smještaja i svih drugih okolnosti“ – naglasio je načelnik Općine Pale u FBiH.

 

Fena