Kantonalni štab civilne zaštite BPK-a Goražde na 29. nastavku 1. vanredne sjednice, održanom 22.04.2020. godine primio je k znanju usmene i pisane izvještaje vezane za postupanja iz svoje nadležnosti u vezi CIVID-19 virusa i to:

    • JU “Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde”,
    • JZU “Kantonalna bolnica Goražde”,
    • Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova BPK Goražde,
    • Kantonalna uprava za inspekcijske poslove BPK Goražde,
    • JU Dom zdravlja „Dr Isak Samokovlija“ Goražde.
 
Iz JU “Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde” napominju da su rezultati testiranja posljednjih 4 dana negativni, a izvršeno je testiranje ukupno 182 osobe. Vrši se široko testiranje. Ovoj ustanovi naredbom Federalnog štaba civilne zaštite dodijeljeno je 600 transportnih medija i briseva. Trenutno je 16 osoba pozitivno na koronavirus u BPK Goražde, te su dobrog općeg zdravstvenog stanja, pacijentica iz klinke “Podhrastovi” je otpuštena i trenutno je u Urgentnom centru JZU “Kantonalne bolnice Goražde”. Ukupno je 5 oporavljenih od koronavirusa u BPK Goražde. Ukupno 2 osobe se nalaze u karantinu u BPK Goražde, a 147 osoba je pod zdravstvenim nadzorom. Iz Uprave policije MUP-a BPK Goražde ističu da redovno vrše nadzor, a da je u proteklih 5 dana izdano 8 prekršajnih naloga radi kršenja naredbi. Kantonalna uprava za inspekcijske poslove BPK Goražde vrši pojačan nadzor u oblasti tržišne, sanitarne i ugostiteljske inspekcije.
Volonterski servis Kantonalnog štaba civilne zaštite obavijestio je Štab da njihovo djelovanje prestaje, a da će JU “Centar za socijalni rad BPK Goražde”, povjerenici i predsjednici mjesnih zajednica i dr. preuzeti ulogu daljeg koordiniranja ovih aktivnosti.