Velić: Epidemiološka situacija u BPK Goražde stabilna

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, epidemiološka situacija na području Bosanskopodrijskog kantona (BPK) Goražde je stabilna i nema novozaraženih osoba koronavirusom – istakla je komandantica kantonalnog štaba civilne zaštite Edita Velić.

-Svi rezultati jučerašnjih kao i testiranja svih prethodnih dana, od početka maja su negativni. Trenutno je u BPK samo jedna osoba inficirana koronavirusom, dok je 21 izliječena. Trenutno je 29 osoba pod zdravstvenim nadzorom – precizirala je Velić.

Ona je izrazila zavalnost građanima BPK Goražde koji su i tokom prvomajskih praznika bili disciplinirani.

– Zaista je pohvalno da, prema izvještajima policijskih službenika, nisu zabilježeni slučajevi kršenja naredbi, što govori da su se građani pridržavali istih i u ovim danima, kada su naredbe bile i nešto strožije – istakla je Velić.

Podsjetila je da je naredbama Federalnog štaba od danas omogućen i rad obrtnicima, kao i djelatnostima u oblasti trgovine, koje su bile obustavljene

– Oni su danas počeli sa radom ali naravno uz poštivanje svih naloženih epidemioloških mjera, počev od dezinfekcije na ulazima, zatim kompletnih objekata, poštivanje fizičke distance, kao i svih ostalih mjera koje trebaju zaštititi sve one koji se nalaze u tim objektima, što je jako bitno da se primjenjuje, a što će kontrolisati nadležni organi – istakla je komandantica Kantonalnog štaba civilne zaštite BPK Goražde.