Vrijedan poljoprivrednik:Ajdin Hodžić iz Trešnjice kod Goražda ne brine za egzistenciju

Selo Trešnjica u mjestu Gornje Bare kod Goražda ima samo osam stanovnika i svi žive isključivo od poljoprivrede i stočarstva. Među njima najmlađi je ali i najvrijedniji Ajdin Hodžić koji obrađuje čak 25 dunuma zemlje. Teške fizičke poslove radi od ranog djetinjstva ali sve je bilo lakše uz oca Ferida koji je preminuo 2015 godine. Ove godine uduplaće proizvodnju zbog posljedica koronavirusa, posijat će krompir i nekoliko vrsta žitarica.

“Prošle godine sam posijao 300 kilograma krompira, ove godine ću 700 i posijaću 15 dunuma ječma. Sve se može prodati, to sam se uvjerio prošle godine. Da sam posijao 700 kila i prošle godine sve bih prodao, a posebno očekujem ove godine jer će zbog korone biti nestašice”, kaže Ajdin.

Sela koja ostaju pusta pružaju mogućnost da se osigura egzistencija, smatra Hodžić. Od poljoprivrede se, kaže, može solidno živjeti, ali ne i obogatiti. Istina, u ljetnom periodu nema radnog vremena, radi se od 0 do 24 sata.

“Nedavno sam kod rođaka orao do pola jedan poslije ponoći. Zna se vrlo često desiti da do pola dva ujutro frezam. Ne zna se kad je dan, a kad je noć. Obećam narodu, poslije to ne mogu da stignem pa me svi čekaju zovu i u obavezi sam raditi do kasno u noć”, priča Ajdin.

Sve ovo bilo bi nemoguće  bez adekvatne mehanizacije. Svaku zarađenu marku nije mu žao uložiti u neku novu mašinu ili njen dio.

“Žao mi je dati 50 maraka za farmkerke, ali za mehanizaciju bih dao sve što zaradim. Volim mašine i to mi olakšava život. Bez mašina ne bih mogao sve ovo raditi”, ispričao je kaže Ajdin.

Trenutno obrađuje 25 dunuma, a pored toga ima 100 ovaca i 80 jagnjadi. U narednom periodu namjerava proširiti proizvodnju. Iako sa prozora kuće gleda odsjaj sarajevskog blješavila, kaže da ga život u velikim gradovima nikad nije zanimao. Priroda koja ga okružuje daje mu sav smisao života pa tako i ne namjerava otići iz rodne Trešnjice.

B.Šapčanin