Džaka:Vrlo neizvjesna sezona za voćare

Vrlo neizvjesna voćarska sezona očekuje sve voćare u Bosni i Hercegovini pa tako i zemljoradničku zadrugu Agropodrinje koja je jedini veći organizirani proizođač konzumne jabuke u ovom dijelu zemlje. Neizvjesnot uzrokuju temperaturne oscilacije u vrijeme beharanja voća.

“U rano proljeće imali smo visoke temperature koje meni nisu bile nimalo drage što je urokovalo pupanje voća, a samim tim povećana je opasnost od kasnih proljetnih mrazova. ZZ Agropodrinje ima 15 godina voćnjak, a od svih tih godina čak sedam godina imali smo ili ekstremno visoke ili niske temperature što je uzrokovalo da od 70 do 90 posto imamo umanjen rod”, kaže Nasiha Džaka, direktorica ZZ Agropodrinje.

Prijeratni period bilo je zlatno doba za razvoj poljoprivrede i voćarstva napominje Džaka. Nešto starije generacije sjećaju se kombinata, desetine hiljada hektara zasađenih poljoprivrednih kultura i voćnjaka, stada ovaca i krava bila su u selima na svakom kraju. Sad smo ostali praktično bez sela sve se svelo na malo individualno poljoprivredno gazdinstvo, upozorava ona.

“U poslijeratnom periodu poljoprivreda je totalno zanemarena, svedena na neko „pilićarenje“, evo ti jedan „plasteničić, motikica, lopatica“ i smatra se da je  to poljoprivreda.  Ja uvijek na tom potenciram da je poljoprivreda privredna grana koju treba voditi država i od nje će imati koristi ovako niko nema koristi“”, kaže Džaka.

To što je pandemija koronavirusa uticala na porast individuale poljoprivredne proizvodnje neće u mnogome promjeniti stanje u ovoj grani privrede mišljenja je Džaka. Bez razvijene strategije i jasnog cilja šta se želi postići, bez definiranja plana kome će se dodjeljivati novčana pomoć za ulaganja u poljoprivredu uz pojačan nadzor utroška sredstava poljopriveda će se naći u još gorem položaju.

“Makedonija je najbolji primjer kako je uz  jaku podršku države poljoprivreda postala jedna od najjačih grana privrede u ovoj zemlji. Tajna uspjeha je u velikom izdvajanju novčanih sredstava za podsticaj poljoprivredi koji se uvijek isplaćuju na vrijeme, a uz to pružena im je sva potpora prilikom izvoza. Sa druge strane u našoj zemlji vrlo malo se izdvaja za poljoprivredu a podsticaju kasne i po dvije –tri godine”, smatra Nasiha Džaka.

rtvbpk.ba