Rukometni savez FBiH predložio rasplet za Premijer ligu BiH, iz RS-a se ne slažu s tim

Krajem aprila Rukometni savez FBiH je proglasio prvacima Prvih liga Bosnu i Krivaju, te je odmah dao prijedlog kako će izgledati Premijer liga BiH naredne sezone.

Premijer liga BiH je prekinuta 12. marta, no još uvijek nije donesena odluka da li će biti nastavljena.

Posljednje tri ekipe na tabeli su Goražde, Iskra i Drina i one bi trebale biti putnici u niži rang ukoliko se prvenstvo okonča po aktuelnoj tabeli.

RS FBiH predlaže da se Bosna i Krivaja nađu u baražu s Goraždem i Iskrom te da na taj način odluče ko će igrati u elitnom rangu kada je riječ o ekipama iz FBiH.

To znači da bi RS RS-a odlučio šta će se desiti s Drinom i kako će entitetski savez riješiti pitanje njihovog predstavnika.

To je za RS RS-a neprihvatljivo.

“RS Federacije BiH je prihvatio zatečeno stanje kao konačno, ali nije proglasio šampione i o tome obavijestio RS BiH, što je obaveza. Poštujući normativna akta, statute RS BiH, šampionima je zagarantovano pravo nastupa u Premijer ligi. Rukometnom savezu Republike Srpske nije jasna pravna snaga vaših zaključaka, kao ni svrha istih, jer su kontradiktorni. Zaključujete da nema uslova za nastavak takmičenja i predlažete prekid Premijer lige BiH. Zaključujete da RS BiH treba da organizuje takmičenje za popunu Premijer lige kako bi u njoj igrali najbolji klubovi. Za Rukometni savez Republike Srpske ovo su neprihvatljivi stavovi, jer nisu konkretni i transparentni. O tome da nisu utemeljeni ni u kojim propisima suvišno je govoriti”, navodi se u saopćenju.