U Domu zdravlja nastavljaju se redovni pregledi, ali i imunizacija djece

U Domu zdravlja “dr.Isak Samokovlija“ Goražde nastavljaju se redovni pregledi u ambulantama porodične medicine i specijalističkim službama.

Direktor ove zdravstvene ustanove dr. Edin Čengić naglašava da će se sve odvijati u skladu sa postojećim mjerama prevencije.

– Nastavljaju se redovni specijalistički pregledi, u skladu sa naredbama nadležnih štabova i internim odlukama Doma zdravlja. Kao što je bilo i prije vanrednog stanja kada su se svi redovni pregledi zakazivali telefonom, pacijenti će to moći raditi i sada – istakao je dr. Čengić.

Naglasio je da i u narednom dužem periodu ostaju na snazi mjere prvencije u ustanovi koje se sprovode već odavno.

– Mislim da su se i građani navikli, a riječ je o tome da će vrata službi biti zaključana te da će se ispred obavljati trijaža svih pacijenata koji se jave i koji će popunjavati trijažni upitnik gdje će davati podatke o eventualnim respiratornim simptomima, povišenoj temperaturi ili kontaktu s nekim ko ih je imao. Svi sumnjivi slučajevi bit će upućeni u našu COVID ambulantu da se tu uradi testiranje na koronavirus, i ako test bude negativan onda će im se pružiti redovna usluga – precizirao je on.

Dodao je da će se redovne terapije, uputnice, doznake i dalje izdavati uz prethodnu telefonsku najavu te istakao da se počinje i sa redovnom vakcinacijom djece i sistematskim pregledima.

– Iako se šire potrebe pacijenata i usluge ustanova, strpljenje će biti neophodno. Od ponedjeljka se nastavlja redovna imunizacija djece, kao i sistematski pregledi za upis u školu. To će se vršiti u našoj ambulanti Prvi maj u jednoj prostoriji sa zasebnim ulazom, tako da se djeca neće miješati sa bilo kakvim drugim pacijentima koji dolaze u ambulantu ili Dispanzer za žene. Obavezna je prethodna telefonska najava jer će se to raditi u određenim danima i terminima – naglasio je direktor Doma zdravlja Goražde.