U BPK GORAŽDE OBILJEŽEN 9. MAJ, DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM I DAN ZLATNIH LJILJANA

S ponosom obilježen jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji

Delegacije BPK Goražde i boračkih udruženja te udruženja antifašista položile su cvijeće na partizansko groblje i šehidska mezarja Kolijevke, Glamoč i Omeđak te skrommno, učenjem ašare i fatihe obilježili 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan zlatnih ljiljana.

“Za sve građane BiH i Evrope ovo je jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji, iz razloga što je 9. maja 1945. godine bila pobjeda nad fašizmom. Pred jednom mračnom silom koja je harala Evropom mi s ponosom slavimo 9. maj kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope i ono što je za nas veoma bitno, Dan zlatnih ljiljana. Veliko hvala tim hrabrim sinovima i kćerima koji su u periodu 1992-1995. godina stali u odbranu BiH i borili se za ono što mi danas imamo, a to je slobodna država BiH”, poručila je Aida Obuća premijerka BPK Goražde.

Cvijeće je položeno  i na spomen obilježja palim braniteljima i ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992-1995 godina. Ovaj dan snažnim porukama obilježili su i goraždanski antifašisti.

“Pobjedu nad fašizmom 9.maja 1945. godine proglasio je šef francuske diplomatije Robert Šuman, a do te odluke je došlo snažnim izrastanjem antifašizma u Evropi i svijetu tokom Drugog svjetskog rata, pokreta koji je inspirisan težnjom čovjeka za sretnijim životom. I tada i danas, antifašisti nastoje da upozore miroljubivi svijet da je bolji, pravedniji i sretniji život ljudi na ovoj planeti potreban i moguć”, poručili su goraždanski antifašisti.