Dan medicinskih sestara i tehničara

Danas se obilježava Međunarodni dan medicinskih sestara – tehničara. Kolika je njihova uloga u društvu najbolje su pokazala predhodna dva mjeseca kada su bez preciziranog radnog vremena obavljali sve zadatke postavljenje pred njih. Danas neće biti obilježen njihov dan, barem u Goraždu jer za to se još nisu stekli uvjeti, a medicinske sestre – tehničari sačekat će neka bolja vremena.

Značaj i potreba da se ulaže u profesiju medicinskih sestara – tehničara jasnija je nego ikad ranije pokazala su najbolje dva posljednja mjeseca od pojave pandemije. Prepoznala je to i Svjetska zdravstvena organizacija.

„Velika pažnja poklanja se medicinskim sestrama i tehničarima, tako je i Svetska zdravstvena organizacija 2020 godinu proglasila godinom medicinskih sestara i babica što se pokazalo opravdanim. Medicinske sestre, tehničari su stub zdravstvenog sistema tako da mogu slobodno reći da su najveći doprinos dale medicinske sestre, kaže Aida Keškić, glavna medicinska sestra u Domu zdravlja Goražde.

„Svaki prvi kontakt koji pacijent ostvaruje kontakt sa medicinskom sestrom, sa njom pacijent razgovara, prolazi kroz trijažni centar bio zaražen ili ne,  pa tek onda pacijent se upućuje dalje. Što se tiče onog što se desilo prije dva mjeseca, dakle ta pandemija sve nas je zadesila, ništa nismo znali o toj bolesti međutim brzo smo se snašli i adekvatno odgovorili zadatku“, kaže Samira Kulović, medicinska sestra na internom odjeljenju Kantonalne bolnice.

U predhodna dva mjeseca dok je preporuka bila da se ostane u domovima medicinske sestre i tehničari uz doktore ali i ostale uposlenike u zdravstvu imali su najviše posla, a nekad se dešavalo da su i dan i noć u zdravstvenim ustanovama. I to ne samo na poslovima za koje su se obrazovali…

„Ja moram reći da sam ponosna na svoje sestre zato što su stvarno odgovorile izazovu. Ponosna sam jer sam dobijala pozive gdje medicinske sestre kažu danas nemam puno posla možete me rasporediti na neko drugo radno mjesto. Čak sam dobijala pozive od medicinskih sestara koje su u penziji a koje su se stavile na raspolaganje  da pomognu. U jednom trenutku imali smo cijelu medicinsku službu u izilaciji tako da su medicinske sestre pokrile i taj dio, medicinske sestre bile su i vozači, ložači, portiri… tako da mislim da to mogu samo medicinske sestre, sa ponosom priča  Aida Keškić.

Svoj dan medicinske sestre provešće radno bez značajnijeg obilježanja zbog još uvijek pooštrenih mjera Federalnog i kantonalnog štaba civilne zaštite koje su na snazi ali i brojnih obaveza koje se ne stiđavaju i pored povoljne epideiološke slike u Goraždu.

Da su zdravstveni radnici bukvalno na prvoj lini borbe sa koronavirusom najbolje govori podatak da je od 22 zabilježena slučaja koronavirusa u našem kantonu čak polovina uposlenika u zdravstvu.

rtvbpk.ba