GO SBB Goražde protiv građevinskih rješenja koja ugrožavaju izgled grada: Zid u Luci je jedno od takvih i treba ga revidirati

Gradski odbor SBB-a smatra da je izgrađeni zid uz rijeku Drinu u naselju Luka rješenje koje je neophodno revidirati jer, izmedju ostalog, ugrožava izgled grada. Oni su na pres konferenciji istakli da uvažavaju  stav građana naselja Luka koji negoduju zbog izgradnje betonskog zida. Uzimajući u obzir namjeru nastavka izgradnje takvoga zida i uzvodno Klub vijećnika  i Gradski  odbor SBB Goražde protiv je takvog građevinskog rješenja i apeluju na sve učesnike u realizaciji projekta da isti revidiraju i pronađu rješenja koja će zadovoljiti svrhu projekta i interese građana Goražda, uz transparentno provedene javne rasprave. Smatraju da trenutno rješenje ugrožava vizuelni izgled grada, pristup rijeci Drini na kojoj bi se trebao zasnivati razvoj turizma, te da bi se nastavkom izgradnje ovakvog zida uzvodno dovelo do uništavanja ionako malog broja izletišta pored rijeke. U SBB smatraju da postoje  bolja vizuelna i jeftinija rješenja, a i navode primjere gradova u BiH koji su riješili slične probleme na obalama rijeke Save pa i Drine.

„Ako već Gradska uprava nudi drugu vrstu rješenja u nastavku radova uzvodno ( u smislu zidova sa mehaničkim podizanjem), zašto se takva rješenja nisu primijenila i na ovom dijelu obale?“ pitaju iz SBB-a.

Spomenuti „zid plača“, kako su pojasnili, nije jedini problem ovog projekta, jer je mnogo nezadovoljnih i uređenjem lijeve obale, tehničkim rješenjem prilaza rijeci, a i uzurpiranjem privatnih parcela.

„ Ne možemo se složiti  da kreditna sredstva Svjetske banke potrošimo uzalud u projekte koji će narušiti izgled grada, a pogotovo obale rijeke Drine koja je ukras Goražda, jer ipak ćemo taj kredit vraćati javnim novcem. U konačnici kapitalni kreditni projekat je svojim ishitrenim tehničkim rješenjima bez jasnih objašnjenja i detaljnih osluškivanja interesa i glasa javnosti, doveo do velikog negodovanja građana“, ističu u SBB-u.

Najvaljeno je da će se Klub vijećnika ove stranke kroz sjednice Gradskog Vijeća i druge političke aktivnosti ponašati u skladu sa navedenim stavovima Gradskog odbora SBB-a.

rtvbpk