Plastičar Ševko Škulj: moje usmjerenje mi je ponudilo siguran posao

 

Ševko Škulj, dvadesetjednogodišnji mladić iz Goražda, bio je učenik prve generacije smjera plastičar/ka u Srednjoj stručnoj školi “Džemal Bijedić” u Goraždu, koji se nakon svega nekoliko sati od dobijanja diplome zaposlio u renomiranoj kompaniji Prevent Components. Goraždu, gdje je tokom školovanja obavljao praktičnunastavu, a sada radi kao stalni uposlenik ove komapnije već pune dvije godine.

Kao i kod mnoge djece koja završe osnovnu školu i kod Ševke je postojala neodlučnost u vezi toga šta će upisati dalje. Međutim, te dileme su nestale onog trenutka kada je ovo zanimanje prezentovano njegovom razredu dok je još bio u klupama osnovne škole.

“Ispričali su nam šta ćemo učiti, te da ćemo imati praktičnu nastavu, i meni se to učinilo interesantnim. Tokom prezentacije bile su interesantne mašine o kojima su govorili, te generalno funkcionisanje tog cjelokupnog procesa”, kaže Ševko.

Nakon prezentacije zanimanjaplastičar/ka, otišao je kući i razgovarao je s roditeljima. Iako je već sebe vidio u ovom zanimanju, trebala mu je dodatna potvrda. “Znali smo da je ta škola potrebna, da se traži i da ima posla, zajedno smo donijeli odluku i ja sam se upisao u Srednju stručnu školu “Džemal Bijedić”, smjer plastičar/ka”.

U prvim danima školovanja u razgovoru s učenicima/cama s drugih smjerovashvatio je da je njegov smjer  znatno drugačije jer su imali priliku da sve što uče vide praktično na mašinama koje su imali u učionicama. Međutim, najznačajniji dio njegovog školovanja, kako ističe, bila je praktična nastava u kompaniji Prevent Components. Dva puta sedmično bi provodili četiri do pet sati na praksi, gdje su imali pauzu kao i ostali radnici, ali i plaćen topli obrok.

“Kada sam prvi put ušao u Prevent bilo je veoma zanimljivo jer sam se prvi put susreo s odlaskom u neku firmu i s mašinama. Imali smo profesora koji je bio tu s nama i objašnjavao nam je šta da radimo, ali više su nam šefovi i majstori objašnjavali”, kaže ovaj mladić.

Trebalo je nekoliko sedmica da počne rame uz rame raditi s radnicima i da se upozna s proizvodnjom.

“Nije bilo teško ući u suštinu posla, uklopili smo sebez ikakvih problema jer nas je to interesovalo. Posao je čist i nema puno tereta”, priča Ševko i objašnjava kako je posao unutar kompanije veoma dobro organizovan.

Kada je završio Srednju stručnu školu “Džemal Bijedić” u Goraždu svoje papire je predao na Službu za zapošljavanje BPK, ali su tu ostali svega nekoliko sati jer je isti dan dobio poziv za rad u Preventu.

“Nadao sam se tom jer su nam obećali na praksi da ćemo vrlo brzo dobiti zaposlenje. Kada sam došao u Prevent sada kao njihov radni kolega svima je bilo drago jer se znamo od ranije. Moja porodica je bila veoma radosna kada sam dobio posao. Podržali su me, a od prve plate sam kupio neke poklone za sebe i za njih”,kaže Ševko.

Objašnjava nam da radi u tri smjene. Prva od 6:45 do 15:15 sati. Druga počinje od 15:15 do 23:45 sati i treća od 23:45 do 6:45 sati.

“Oprema s kojom radimo je prema evropskim standardima. Imamo puno novih mašina. Ljudi koji vode kompaniju su spremni  pomoći i uputiti nas na nešto što ne znamo. Super nam je ovdje”, ističe on.

Na samom kraju razgovara kazao je kako planira ostati u Bosni i Hercegovini, izgraditi dom, osnovati porodicu i napredovati u funkciju majstora.

 

Kompanija „PREVENT COMPONENTS“ d.o.o. Goražde, Fondacija Hastor i GIZ implementiraju projekat „IDEAL- Poboljšanje i razvoj obrazovnog sistema za plastičare u Bosni i Hercegovini“ u okviru programa develoPPP.de Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) s ciljem uspostavljanja modernog sistema stručnog obrazovanja za plastičare/ke orijentisanog ka tržištu rada, poboljšanju imidža srednjeg stručnog obrazovanja, kao i povećanju broja kvalificirane radne snage.