Usvojen Zakon o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće

Skupština BPK Goražde na šestoj vanrednoj sjednici, po hitnom postupku, usvojila je Zakon o ublažavanju negativnih posljednica uzrokovanih stanjem nesreće.

Na ovaj način stvoren je zakonski osnov za dodjelu subvencija privrednim subjektima i obrtnicima u ovom kantonu kako bi ublažili negativne posljedice u poslovanju uzrokovane zabranom radom zbog pandemije koronavirusa. Nešto manje od tri posto ukupnog budžeta, odnosno 1 milion i 60 hiljada maraka vlada će izdvojiti za pomoć privredi što je u ovom momentu veoma potrebno stav je svih poslanika koji su danas izglasali kantonalni “korona zakon”.

S druge strane iskazana je bojazan u transparentnost utroška sredstava namijenjenih privrednicima, međutim predloženi amandman poslanice LS-a Daliborke Milović da na konačnu odluku o korisnicima subvencije i visine pomoći koju sačini Ministarstvo privrede saglasnost najprije da skupština, a potom i vlada, nije prihvaćen uz obrazloženje da bi to usporilo cijeli proces podrške privrednim subjektima.

Pretpostavke za provođenje korona zakona stvorene su usvajanjem rebalansa budžeta te dopuna Zakona o izvršenju budžeta za 2020. I vlast i opozicija složili su se da je rebalansirani budžet u iznosu od 42 miliona i 428 maraka nerealan, ali da je njegovo usvajanje bilo potrebno zbog hitne intervencije prema privrednim subjektima.

Ministar finansija Mirsad Agović obrazložio je da je planirano oko 28 miliona poreskih prihoda, oko četiri miliona neporeskih dok je čak 9,5 miliona u budžetu planirano kao grant transferi i donacije. Vrlo je izvjesno da će ovakav budžet pretrpjeti još jedna rebalans. S druge strane pojedini poslanici istakli su kako je, još uvijek nejasno jesu li obećana sredstva FBiH od 4,2 miliona grant ili kreditna sredstva.

Skupština BPK Goražde je po skraćenom postupku usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o naknadama plaća poslanika i plaćama funkcionera koje bira, imenuje ili čiji izbor i imenovanje potvrđuje Skupština.

Zakonom je predviđeno smanjenje osnovne plaće za imenovane funkcionere za 10 posto u periodu trajanja stanja nesreće izazvane pojavom pandemije koronavirus i mjesec dana nakon prestanka, a sredstva će biti uplaćena u poseban fond za pomoć privrednim subjektima, odnosno za subvencije poduzetništvu i obrtu, privatnim preduzećima i poduzetnicima.

rtvbpk