Oruli: Rane su svake godine sve dublje

Osigurati pravdu i istinu o naredbodavcima i izvršiocima gnusnih zločina u Lozju

 

Polaganjem cvijeća pored spomen obilježja i učenjem dove, obilježena je 28. godišnjica stravičnih zločina u goraždanskom naselju Lozje.

Svake godine Midheta Oruli nema snage da zaustavi suze pred mermerom na koji je uklesano 40 imena. Među njima je i 13 članova njene porodice.

– Čovjek misli, ako vrijeme prolazi da će rane zamladiti, ali one su na žalost svake godine sve dublje. Razlog tome je borba sa Tužilaštvom BiH da procesuira ratne zločince, da nam pomogne, da nam bar u tom pogledu da neku moralnu satisfakciju. Evo u protekla dva mjeseca imali smo borbu sa koronom, a mi se s ovim virusom zvanim tužilaštvo borimo evo već 28 godina – kazala nam je Oruli.

U više navrata o strašnim zločinima nad više od 40 civila, o torturi kroz koju su prošlli oni koji su tog dana bili zarobljeni, svjedočio je i Muhamed Sijerčić, koji ne krije ogorčenje zbog pasivnosti nadležnih organa.

– U ranim jutarnjim satima srpske snage napale su naselje i nisu birale metode, načine i sredstva da unište bošnjačko stanovništvo koje je tu živjelo. Srpsko stanovništvo prethodno se bilo povuklo u okolna mjesta. Čim su se čuli pucnji mi smo počeli izlaziti na vrata, prozore, a oni su odmah ubijali. Oni koji su preživjeli trčali su prema Drini da bi obalom stigli do Goražda. Sa obližnje kuće naredbodavac, predratni komandir milicije u Goraždu, preko megafona je pozivao: “Ne zarobljavajte. Tucite u živo meso i pravac Drina” – sjeća se Sijerčić.

Dodaje da sve što može ispričati danas predstavlja samo dio užasa od 22. maja 1992. godine.

– Neke su zarobili, kao na primjer moju majku, sestre, sestriće … Mladiće, moje komšije, odveli su na Rorove, par kilometara od Goražda. Tu su ih vezali za drveće i u njih kucali eksere, maltretirali ih, pa čak odsjecali i pojedine dijelove tijela. To smo vidjeli kada smo ih našli i sahranjivali – dodaje Sijerčić.

Tužna godišnjica obilježena je sa manjim brojem prisutnih, bez uobičajenih obraćanja, sa još jednim apelom pravosudnim organima da preživjelima, kojih je svakim danom manje, osiguraju pravdu i istinu o naredbodavcima i izvršiocima gnusnih zločina u Lozju.

 

Avaz