Goraždanski Prevent Components i EBI: Nastavljamo pozitivnu priču praktične nastave za učenike/ice smjera prerađivač/ica plastike

Učenici/ice Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ u Goraždu, smjer prerađivač/ica plastike, već od najranijih dana školovanja obavljaju svoju praktičnu nastavu u lokalnim kompanijama kao što su „PREVENT COMPONENTS“ d.o.o. Goražde i EBI d.o.o. Goražde, gdje ih njihovi mentori-uposlenici kompanija uvode u sam proces proizvodnje i tako ih pripremaju za posao. Ove kompanije su prepoznale važnost kvalificirane radne snage i s goraždanskim obrazovnim sektorom i drugim renomiranim kopanijama u ovom kantonu učestvuju u stvaraju pozitivnih priča.

 

Već šest godina kompanija „PREVENT COMPONENTS“ d.o.o. Goražde postoji u Goraždu i bavi se brizganjem, ekstrudiranjem plastike, pjenjenjem, razvojem i prodajom. Kako bi svoj brz razvoj mogli pratiti s obučenom i stručnom radnom snagom opredijelili su se pružiti podršku obrazovnom sektoru.

 

„Praktična nastava u našoj kompaniji je usmjerena na upoznavanje i detaljnije obučavanje u svim proizvodnim procesima koji su kod nas zastupljeni. Učenici uče i rade po predviđenom nastavnom planu i programu te planu i programu kompanije koji su izradili definisani mentori. Mogućnost za zaposlenje nakon školovanja je velika ukoliko imamo učenika spremnog za dalje učenje i napredovanje u kombinaciji s trenutnim potrebama kompanije za povećanjem broja ljudskih kapaciteta“, kaže saradnica za ljudske resurse u Prevent Components-u, Nejra Bašić.

 

Ističe kako je važno uskladiti sistem obrazovanja s potrebama tržišta rada zbog praćenja svjetskih trendova, odnosno uvođenja inovacija u polju modernizacije procesa i proizvoda. A u tome je svakako neophodna kvalificirana radna snaga: „koja ima unaprijed izgrađena specifična znanja i vještine koje se brže prenose na praktični dio i sam proces rada što je velika prednost zbog smanjenog vremena početne obuke koju prolaze svi novouposleni“.

 

Prevent je već niz godina dio pozitivne priče, uspješne saradnje s praksom srednjeg stručnog obrazovanja, a kako kaže Bašić, uvažavajući važnost učešća za samu kompaniju, ali i društvo u cjelini, tako će ostati i u budućnosti.

 

I kompanija EBI d.o.o. Goražde, koja se bavi  izradom alata i kalupa za brizganje plastike, montažom podsklopova i sklopova, kao i pakovanjem te distribucijom ovih materijala, dio je ove divne priče, saradnje obrazovnog i privrednog sektora u gradiću na Drini.

 

„Već dugi niz godina, ranije u Bekto Precisi, a sada u kompaniji EBI sarađujemo sa Srednjom stručnom školom “Džemal Bijedić”. Namjeravamo i u budućnosti nastaviti s praktičnom nastavom. Sve ono o čemu učenici/ce uče na teoretskom dijelu nastave, mi kao kompanija u svojim proizvodnim pogonima radimo s njima praktično. Posjedujemo Certifikat ISO 9001:2015, a 90 posto naše proizvodnje izvozimo na inostrano tržište za automobilsku industriju. Osim automobilske industrije, radimo komponente za elektro, ski i druge grane industrije. Od izrade kalupa do serijske proizvodnje, sve prolazi kroz vlastite proizvodne pogone. Nudimo alate, male i velike serijske proizvodnje dijelova za brizganje plastike“, kaže pomoćnica direktora EBI kompanije Edita Ramović.

 

A oni koji pokažu želju i volju za ovim zanatom, mogu nakon školovanja dobiti i posao u ovoj kompaniji.

 

„Mi smo već pokazali i dokazali da smo spremni dati šansu svakom učeniku koji pokaže želju i svojim trudom dokaže da je spreman na radne zadatke. Takvih učenika, a sada zaposlenika, već imamo u našoj firmi. Svi smo svjesni činjenice da svako privredno društvo želi obučenu radnu snagu što u ovim programima praktične nastave ustvari i dobiju“, zaključila je Ramović.

 

Kompanija PREVENT COMPONENTS d.o.o. Goražde, Fondacija Hastor i GIZ implementiraju projekat „IDEAL- Poboljšanje i razvoj obrazovnog sistema za plastičare u Bosni i Hercegovini“ u okviru programa develoPPP.de Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) s ciljem uspostavljanja modernog sistema stručnog obrazovanja za plastičare/ke orijentisanog ka tržištu rada, poboljšanju imidža srednjeg stručnog obrazovanja, kao i povećanju broja kvalificirane radne snage.