Smanjili ili povećali plate: Skupština BPK nije razriješila dilemu o spornih 10 posto

Odluka Skupštine BPK Goražde o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama izabranih zvaničnika donesena na prošlom zasjedanju bila je tema rasprave i na današnjoj sjednici. Kratko vrijeme između dva skupštinska zasjedanja donijelo je bezbroj različitih tumačenja o tome da li su plate izabranih zvaničnika i poslanika povećane ili umanjene za 10 posto, o čemu smo već pisali, a ni današnja sjednica nije do kraja razriješila situaciju.

Naime, Skupština BPK Goražde je na prethodnoj sjednici usvojila ovaj zakon kojim je predviđeno smanjenje osnovne plaće za imenovane funkcionere za 10 posto u periodu trajanja stanja nesreće izazvane pojavom pandemije koronavirusa i mjesec dana nakon prestanka, a sredstva će biti uplaćena u poseban fond za pomoć privrednim subjektima, odnosno za subvencije poduzetništvu i obrtu, privatnim preduzećima i poduzetnicima. Riječ je o sredstvima koja su umanjenja još u 2014.godini samo su ovaj put usmjerena na poseban kod.

Iako je potpuno jasno da u ovom trenutku nije došlo do umanjenja plata bilo kojem od poslanika ili izabranih zvaničnika, Sinan Ligata, predsjednik administrativne komisije Skupštine BPK Goražde na početku današnje sjednice ponovo je obrazložio ovu odluku tvrdeći kako kako nije tačno da će poslanici iskoristiti priliku i povećati sebi plaće za 10 posto.

“Kad prodje stanje nesreće, donijet će se nove izmjene zakona po kojem će se smanjenje od 10 posto izdvajati u poseban fond za pomoć privredi”, pojasnio je Ligata.

U svakom komplikovanom rješenju tvrde iz SDP-a , postoji kvaka. Još od 2014.godine na snazi je odluka o smanjenju plaća. Medjutim, neki od poslanika tvrde kako se izmjenom zakona nakon završetka pandemije, ukida odluka o smanjenju od 10 posto.

“Mene je ljudi sramota proći preko goraždanskog mosta zbog ovoga. U vrijeme kada se radnici otpuštaju, smanjuju plate u realnom sektoru vi meni dostavljate ovakav materijal”, kaže Ernest Imamović, poslanik SDP-a u Skupštini BPK Goražde.

Upravo je Imamović tražio novu izmjenu ranije izmijenjenog zakona, ali uz sve nejasnoće i dileme pojedinim poslanicima nije bilo jasno ni šta to konkretno znači. U konačnici prijedlog nije ni uvršten na dnevni red jer nije dobio potrebnu većinu glasova. Osim žustre rasprave koja je u jednom trenutku dovela i do kratkog prekida sjednice, Skupština BPK Goražde ni danas nije otklonila dileme i nejasnoće u konkretnom slučaju.