Školska godina završena u BPK Goražde

 

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je okončana školska godina za 1886 učenika osnovnih i oko 820 učenika srednjih škola  – potvrdio je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Arman Bešlija.

Istakao je kako je zadovoljan načinom realizacije konsultativne nastave kojom je usljed pojave pandemije koronavirusa, okončano drugo polugodište

„ Zbog pandemije, većinu drugog polugodišta učenici i nastavnici proveli su u konsultativnoj nastavi u okviru koje je realizovan nastavni plan i program, prilagođen novonastalim okolnostima. Moram istaći da su se i nastavnici i učenici dobro snašli jer ipak je ovo bila novina, i svi su naučili nešto novo“ – kazao je Bešlija.

Dodao je da je školska godina okončana malo ranije od planiranog roka

„ Zbog pandemije nismo imali proljetni raspust, izlete, dane škole i druge planiarne aktivnosti i cijelo to vrijeme trajala je nastava, tako da smo školsku godinu okončali danas. Nastavnici su dobili instrukcije na koji način da ocjenjuju učenike, a uzimale su se u obzir i ocjene tokom polugodišta prije izbijanja pandemije“ – precizirao je resorni ministar.

Podsjetio je da se trenutno radi na uspostavljanju online obrazovne platforme u ovom kantonu

„ U saradnji sa UNICEF-om online platforma bi trebala biti u funkciji već od polovine juna, dok će se tokom ljeta obaviti edukacija nastavnika i administratora u svim školama. Ove aktivnosti pokrenuli smo kako bi bili spremni za sve eventualne buduće vanredne okolnosti, kako obrazovni proces ne bi došao u pitanje“ –  naveo je on.

Podsjetio je da su trenutno u toku maturski ispiti za učenike završnih razreda srednjih škola te pripreme za upis učenika u osnovne i srednje škole. Dodao je da je na vijećima učenika  da odluče da li će organizirati maturske zabave.

„ Od 8. Juna počinju testiranja za buduće prvačiće, po terminima koje su odredile škole, a istog dana kreće i upis budućih srednjoškolaca. Vlada je donijela odluku o upisu u srednje škole, s tim da će zbog interesovanja učenika doći do izmjene u Srednjoj tehničkoj školi „Hasib Hadžović“ gdje će umjesto planirane hemijske struke – biotehnolog, biti omogućen upis odjeljenja PTT tehničara“ – kazao je ministar za obrazovanje mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.

 

klix