Goraždani drugi na takmičenju u radiogoniometriji

Članovi  goraždanskog  Radio kluba „Drina“ na prvom takmičenju u novoj sezoni u amaterskoj radiogoniometriji ARG UKT KUP „Zenica 2020.“ osvojio je drugo mjesto, iza prvoplasirane ekipe Stjepan polja, dok je na trećem završio tim iz Gračanice.

Takmičenje je okupilo oko 36 takmičara iz osam klubova, a Goraždani su zadovoljni postignutim rezultatima

„  S obzirom na svu situaciju i treninge, možemo biti izuzetno zadovoljni jer smo sa sedam takmičara osvojili  četiri prva i tri treća mjesta, a u ukupnom plasmanu drugo. Nama inače  u aprilu sezona počinje ali nažalost tada  su sve zabrane bile  na snazi. I sada smo vodili računa i učestvovali su većinom stariji, iskusni članovi, obzirom da su ekipe dolazile i iz mjesta gdje je prisutan koronavirus“ – pojašnjava član RK „Drina“ Enver Selimović.

Zajedno sa svojim iskusnijim kolegama takmičio se i najmlađi član ovog kluba, 13-godišnji Ajdin Ćurovac, koji je takođe ostvario zapažen rezultat .

„Veoma sam zadovoljan rezultatima  s obzirom da je prvo takmičenje u ovoj sezoni. Jeste da je bilo malo teško trčati jer smo se zbog ove izolacije malo svi ulijenili. Staza je bila srednje teška, zbog kiše i sunca bilo je sparno, pa je bilo malo teže. Očekivao sam da ću biti tu negdje, treće mjesto  i to sam uspio. Od svoje osme, devete godine sam se počeo baviti računarima i eletronikom i onda mi je moj otac rekao za radio amatere. Došao sam na prvi sastanak  i izrazio želju da se priključim, ostao sam do dan danas i planiram nastaviti  koliko god budem mogao“ – priča Ćurovac.

U Radio klubu Drina vrijedno se pripremaju i za nova takmičenja, a neka su održana i krajem maja sa lokacije Crijetež.

„ Sada su nam prioritet pripreme za  VPX takmičenje koje će se održati 10 i 11 jula. To je takmičenje u okviru reprezentacije BiH koju vodi Asocijacija radioamatera BiH, i izuzetno je zahtjevno a  traje 48 sati, tako da se obavlja sa nekih četiri pet lokacija u BiH. Inače smo i ranije učestvovali, očekujemo dobre rezultate“ – istakao je Selimović.

Radio klub Drina koji broji od 15 do 20 stalnih članova, među kojima su u svjetski prvaci uvijek ima podmladak na koji može računati. Iako su moderne tehnologije radio amaterizam stavile u drugi plan, u klubu napominju da im se mogu pridružiti zainteresovani građani svih generacija.