Obrtnička komora zahtjeva konkretnije mjere za podršku

Obrtnička komora BPK Goražde pozvala je Vladu BPK da prioritetno izađe sa konkretnim mjerama pomoći obrtnicima i cjelokupnoj privredi. Upozoravaju da tek slijedi teži period i da nekoliko mjeseci ljeta samostalne poduzetnike neće izvući iz krize.

 

“Očekivali smo puno više od onoga što smo dobili zbog poziva da izdržimo i ne otpuštamo radnike i obećanja da ćemo krizu zajedno prebroditi. Ukazivali smo na probleme u radu izazvane mjerama zabrane i predlagali konkretne mjere. Niko iz Vlade nije kontaktirao komoru prilikom donošenja tzv. korona zakona. On je neprihvatljiv za obrtnike iz nekoliko razloga, jer obuhvata jedva 15% obrtnika sa područja kantona, a osim frizera nijedan zanatlija nije obuhvaćen ovim zakonom, iako je jasno da nisu radili drugu polovinu marta i gotovo cijeli april. U junu mjesecu promet nije na nivou ni 60% od juna iz prošle godine”, ističu u komori.

Tvrde kako niti jedna konkretna mjera pomoći obrtnicima nije donešena osim isplate pola martovske plate onima kojima je naredbama štabova civilne zaštite bio zabranjen rad kao što su frizerski saloni te da su nepravedno zapostevljene djelatnosti koje su indirektno pogođene pandemijom, obrti i niskoakumaltivne djelatnosti.

“Ukoliko postoje namjenska sredstva za ublažavanje ekonomskih posledica nesreće i ako će kanton dobiti dodatne milione od MMF-a za ublažavanje ekonomskih posljedica u oblasti zdravstva, sigurnosti i zapošljavanja, zahtjevamo da se u kantonalni zakon ubace i obrtnici koji nisu radili ili su imali veliki pad prometa, a nisu obuhvaćeni naredbom kriznog štaba. Evidentno je da sredstava ima, jer vlada donosi odluku o saniranju puteva u ruralnim područjima u visini od 600 000 KM, dok je u gradu javna potrošnja pala do zabrinjavajućih granica. Kako objasniti nova upošljavanja na teret budžeta, kako opravdati činjenicu da korona zakon tretira pomoć socijalnim kategorijama, navodno penzionerima, nego kao populistički potez u izbornoj godini. Za socijalna davanja predviđeno je 200 000 KM, a za kompletan obrt oko 130 000 KM. Treba biti slijepac pa ne primjetiti do kojih razmjera će doći kriza u narednim mjesecima. Smatramo da ova kategorija ne treba da bude tretirana ovim zakonom, osim toga svima je poznato da penzije, invalidnine i razna socijalna davanja nisu umanjena”, ističu između ostalog u Obrtničkoj komori BPK Goražde.