Okončan prvi rok za upis u srednje škole BPK, najveći interes za medicinsku struku

– Prvi rok za upis u srednje škole na području Bosanskopodirnjskog kantona (PK) Goražde ističe danas, a najviše interesovanja budući srednjoškolci iskazali su za zvanja i zanimanja u Srednjoj tehničkoj školi (STŠ) „Hasib Hadžović“, čiji su kapaciteti već premašeni.

Po riječima direktora Rifeta Bečića, danas do podne u ovu školu stiglo je 100 prijava

„ Najveći interes vlada za odjeljenje medicinska sestra – tehničar gdje je prijavljeno 40 učenika, slijedi mašinski tehničar za CNC tehnologiju sa 32 učenika dok je za PTT tehničara prijavljeno 28 učenika. U skladu sa odlukom Vlade BPK, predviđen upis tri odjeljenja sa po 24 učenika, a obzirom da je taj broj već premašen,  Vlada će odlučiti i da li će biti drugog upisnog roka“ – kazao je Bečić.

Podsjetio je da je ova škola proteklih dana ispratila 92 maturanta a  za učenika generacije proglašen je Ahmed Mahmutović.

U Srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ takođe su zadovoljni interesovanjem za upis, a najviše vlada za struku elektroničara.

„ Za kombinovano odjeljenje trećeg stepena elektroničar/mehaničar i elektroničar telekomunikacija do danas su prijavljena  23 učenika, slijedi poslovno-pravni tehničar IV stepena za koji je prijavljen 21 učenik, dok je najmanji interes zabilježen za zanimanje prerađivač plastičnih masa gdje je stiglo 10 prijava. Možemo biti zadovoljni odzivom obzirom da je ove u odnosu na prošlu godinu upisan veći broj učenika, a vjerujemo da će ih biti i više u drugom upisnom roku“ – kazao je direktor ove škole Sedin Hadžimusić.

SSŠ „Džemal Bijedić“ uz dodjelu diploma ispratila je generaciju od 70 maturanata a učenicom generacije proglašena je Samra Kovač.

Svečani ispraćaj 74 maturanta  danas je upriličen i u Mješovitoj srednjoj školi „Enver Pozderović“ gdje je za učenika generacije proglašen Mirza Hadžić.

Direktorica Mula Imamović  napominje da je u ovoj školi predviđen upis dva odjeljenja gimnazije i jedno ekonomskih tehničara

„ U prvom upisnom roku stiglo je 30 prijava za gimnaziju dok je slab odziv zabilježen za ekonomkog tehničara gdje je prijavljeno tek osam učenika. Dodatne prijave očekujemo u drugom upisnom roku u periodu od 23 do 26 juna“ – istakla je Imamović.

Odlukom Vlade BPK Goražde u tri srednje škole na području kantona predviđen je upis po tri odjeljenja sa po najviše 24 učenika.