Uhapšen Goraždanin, policija sumnja da je planirao seksualno iskoristiti dijete iz Sarajeva

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) danas su uhapsili jednu osobu iz Goražda za koju se sumnja da je od jedanaestogodišnjaka tražio fotografije seksualno-eksplicitnog sadržaja i pokušao da dogovori sastanak s ciljem seksualnog iskorištavanja.

Policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i uz saradnju Kantonalnog tužilaštva Bosansko-podrinjskog kantona danas lišili slobode jednu osobu iz Goražda, inicijala D.K. (1994.) koje se dovodi u vezu sa krivičnim djelom “Iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije“ iz člana 211. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Osoba lišena slobode se sumnjiči da se koristeći znanjima i vještinama iz oblasti informacionih tehnologija, na društvenoj mreži Instagram, kreirao korisnički račun sa kojeg je od dana 16.04.2020. godine uspostavio online komunikaciju sa malodobnim djeteteom (dječakom od 11 godina) pri tome se predstavljajući kao sedamnestogodišnja djevojka iako je prethodno upoznat da razgovara sa jedanestogodišnjakom, istom poslao fotografije seksualno-eksplicitnog sadržaja, a u nastavku razgovora zahtjevao od njega fotografije istog sadržaja, odnosno pokušavajući istog navesti da izvrši snimanje fotografskog zapisa.

U nastavku međusobne komunikacije osumnjičeni je zahtijevao sastanak sa malodobnim djetetom na području Sarajeva, sa ciljem seksualnog iskorištavanja istog.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Goraždu izvršen je pretres stambenog objekta koji koristi osumnjičeni, kojom prilikom je pronađen i oduzet računar, tablet i mobilni telefonski aparati koji su korišteni prilikom izvršenja predmetnog krivičnog djela, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osoba lišena slobode će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata uz Izvještaj o počinjenom krvičnom djelu na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

klix.ba