Nastavljaju se aktivnosti na projektu izgradnje kolektora otpadnih voda

Kako bi se nastavilo razgovarati o rješavanju problema izgradnje kolektora otpadnih voda, u organizaciji Grada Goražde danas je Maloj sali Gradske uprave održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici Instituta za građevinarstvo ”IG” koje je agnažovano od strane Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odonsa BiH da izrade investiciono-tehničku dokumentaciju izgradnje kolektora otpadnih voda u Goraždu. Oni su se ovom prilikom susreli sa gradonačelnikom Goražda dr.sci. Muhamedom Ramovićem i ministrom za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK-a Goražde Bojanom Krunićem i njihovim saradnicima.

Na održanom sastanku razgovaralo se o izradi investiciono-tehničku dokumentaciju izgradnje kolektora otpadnih voda sa prečistačem na lokalitetu Goražda, obzirom da je od pomenutog projekta odustala Opština Novo Goražde sa kojom je planirana realizacija ovog projekta.

Naime, Grad Goražde aplicirao je sa ovim projektom prema Ambasadi Češke i projekat je naišao na razumjevanje, tako da se u narednom periodu očekuje njegova realizacija u kojem je trebala učestvovati i Opština Novo Goražde međutim oni su odustali od zajedničkog projekta, a izrada pomenute investiciono-tehničke dokumentacije je uslov za realizaciju projekta.

Nadamo se konačnom rješavanju ovog problema kazao je u izjavi za medije gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović – ”Grad Goražde je svjestan problema jer znamo da sve naše otpadne i kanalizacione cijevi idu u rijeku Drinu. Željeli smo da sa ovim velikim projektom definitivo zaštitimo rijeku Drinu i na dobrom smo putu da se ovo provede. Imamo ugovor sa HE Višegrad iz 1990. godine koja je u obavezi da 50 posto finansira ovaj projekat izgradnje kolektora i prečistača na potezu Vitkovići – Novo Goražde. Međutim, ovih dana desio se problem, jer je po ranijim dogovorima Novo Goražde željelo ovaj zajenički projekat, ali na posljdnjem  sastanku u Sarajevu predstavnici ove lokalne zajednice su jasno kazali da neće učestvovati u ovom zajendičkom projektu. Državno ministarstvo za trgovinu je angažovalo firmu IG Banja Luka da uz finansijsu podršku Svjetske banke pripremi taj projekat. U završnoj fazi do oktobra moraju predati investiciono-tehnički projekat u kojem je sve obuhvaćeno. U međuvremenu radi se i Prostorni plan Grada Goražde, gdje to sve treba na neki način objediniti. Sada smo u dilemi i problemu da li će to biti na potezu Lađeva stijena  odnosno Ustiprača ili mi moramo taj kolektor raditi do same entitetske linije. U ovom slučaju mnogo je bolje da Novo Goražde promijeni svoju odluku i bolje je da to zajednički realiziramo, jer imamo mnogo obezbjeđenih sredstava i od Vlade Češke.”

 

O samoj izradi investiciono-tehničke dokumentacije izgradnje kolektora otpadnih voda u Goraždu govorio je Šiniša Cukut, stručni saradnik za zaštitu životne sredine u Institutu za građevinarstvo ”IG” Banja Luka – ”Institut za građevinarstvo implementira projekat izrade investiciono-tehničke dokumentacije koji podrazumjeva projektovanje dokumentacije za glavni kolektor i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za aglomeraciju Goražde. Došli smo da sa predstavnicima lokalne samuprave definišemo neke tehničke detalje i buduću lokaciju za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Projekat podrazumjeva izradu idejnog rješenja za glavne kolektore i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, odabir adekvatne tehnologije i izradu studije izvodljivosti koja će pokazati ekonomsku, društvenu i ekološku opravdanost realizacije tog projekta, a rok za izradu ovog projekta je oktobar ove godine. Najviše zavisi od saradnje jedinica lokalne samouprave i od adekvatnog određivanja tačne lokacije postrojenja i samog kolektora, da se to poslije može provesti u praksi.”