Sindikat policije u Goraždu o neregularnostima: Je li uprava pod političkom kontrolom

Sindikat policije BPK-a Goražde, obraćajući se medijima i međunarodnoj zajednici još jednom je istakao nezadovoljstvo zbog, kako kažu, “potpunog stavljanja Uprave policije MUP –a Bosansko – podrinjskog kantona pod političku kontrolu.
Kako se navodi, sve je krenulo nezakonitim izborom novog nezavisnog odbora za izbor i imenovanje policijskog komesara sredinom prošle godine, a da pri tome nije istekao mandat članovima regularno izabranog nezavisnog policijskog odbora. Iz Sindikata naglašavaju da su na spomenute navode ranije reagovale strane ambasade i predstavnici međunarodnih insititucija. Istovremeno, članovi Sindikata dodaju da je spomenute neregularnosti presudom potvrdio i Općinski sud u Goraždu.

“Novi saziv nezavisnog odbora za izbor i imenovanje policijskog komesara, stupanjem na dužnost, pozitivno ocjenjuje rad Uprave policije MUP-a BPK-a Goražde i rad policijskog komesara za posljednja tri mjeseca 2019. godine. Međutim, nezavisni odbor ne usvaja godišnji izvještaj Uprave policije MUP-a BPK-a Goražde i negativno ocjenjuje rad policijskog komesara za 2019. godinu”, stoji između ostalog u saopćenju Sindikata policije BPK-a.

Na zahtjev Sindikata da se navedu razlozi ove odluke, nezavisni odbor je poručio da su izvještaje o svom radu dužni dostavljati isključivo Skupštini BPK-a Goražde, izbjegavši dati konkretne odgovore.

“Dok druge vlade u BiH u vrijeme pandemije hvale i nagrađuju rad i požrtvovanost policijskih službenika, Vlada BPK-a Goražde prihvata odluke nezavisnog odbora o neusvajanju izvještaja o radu Uprave policije MUP-a BPK-a Goražde i policijskog komesara. Također, dok su druge vlade na svim nivoima vlasti u BiH povećale plaće policijskim službenicima, rade na popunjavanju upražnjenih pozicija policijskih službenika, opremaju i usavršavaju uslove rada istih, Vlada BPK-a Goražde radi suprotno gore navedenom što u konačnici vodi totalnoj politizaciji Uprave policije MUP-a BPK-a Goražde”, navode iz Sindikata, napominjući da se Sindikat izborio da aktivno učestvuje u procesu donošenja novog Zakona o policijskim službenicima BPK-a, gdje je Sindikat na predloženi Nacrt Zakona dao svoje prijedloge- amandmane, koje predlagač, a ni Skupština BPK-a nisu prihvatili što je rezultiralo isključenjem iz tog procesa Uprave policije MUP-a BPK-a Goražde kao i Sindikata policije, zaključuju u Sindikatu.