Zaraženi ljekar nije bio u kontaktu sa pacijentima

Novi slučaj koronavirusa registrovan je u Bosanskopodirnjskom kantonu (BPK) Goražde. Riječ je o  ljekaru Kantonalne bolnice Goražde koji je na godišnjem odmoru i nije imao kontakt sa pacijentima.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde dr. Medina Bičo pojašnjava da se radi o mlađoj muškoj osobi koja je trenutno bez simptoma i dobrog je općeg zdravstvenog stanja, a nalazi se u kućnoj izolaciji.

„  Nakon 50 dana registrovan je novi slučaj u BPK i u pitanju je ljekar Kantonalne bolnice Goražde  koji je bio na odmoru, a testiranja se vrše preventivno prije vraćanja  u svakodnevnu radnu obavezu. Danas je urađeno epidemiološko istraživanje i svi bliski kontakti odnosno 19 osoba stavljeno je pod zdravstveni nadzor u kućnu izolaciju od 14 dana i biće testirane“ – kazala dr. Bičo.

Dodala je da je na području BPK Goražde do sada testirano više od 1900 osoba , a testiranja se vrše svakodnevno putem mobilnog tima Doma zdravlja Goražde, u Covid ambulanti te Kantonalnoj bolnici.

Obzirom na porast broja oboljelih u BiH u Zavodu za javno zdravstvo  smatraju da je pojava koronavirusa ponovo na području BPK bila očekivana, imajući u vidu i popuštanje mjera ali i, kako ističu,  neodgovornost  građana u smislu poštivanja onih koje su na snazi.

„Svakodnevno smo svjedoci da se rijetko ko pridržava preporučenih mjera o nošenju maski u zatvorenom prostoru, poštivanju socijalne distance, tako da bih još jednom apelovala da se građani preventivno pridržavaju svih ovih mjera uz redovnu higijenu ruku i provjetravanje prostorija jer te mjere, ukoliko se poštuju, jako su efikasne u spriječavanju širenja infekcije“ – naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK.

U Kantonalnoj bolnici Goražde naglašavaju da nema bojazni da je virus ušao u ovu ustanovu jer je kod novoinficirane osobe utvrđen prilikom preventivnog testiranja

„To je ljekar Kantonalne bolnice koji je već više od dvije sedmice na godišnjem odmoru, a prethodno je radio na Trijažnom odjelu sa pacijentima oboljelim od Covid 19, međutim kako se rasformirao trijažni odjel on je sa kolegicom specijalizanticom otišao na odmor tako da nisu radili u bolnici. Praksa nam je  da se svi uposleni testiraju prije nego što dođu na posao sa godišnjeg odmora da ne bi unijeli infekciju a tako je i on preventivno testiran i nažalost potvrđen je koronavirus“ – kazala je direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim. dr. Nermina Kamenica.